The bad UX of a semla

The bad UX of a semlaI ett antal år när det börjar närma sig semmeltider så har tanken slagit mig om att semlan möjligen är det bakverk med sämst UX.
För er som inte jobbar inom webbvärlden och är obekant med begreppet så kan jag berätta att det står för User Experience och på svenska skulle det kunna heta användningskvalité. Alltså, hur gör vi denna produkt eller tjänst så att användaren använder den på rätt/enkelt sätt och trivs med det. På en semla skulle det kunna handla om hur den är byggd för att ätas på enklast och godast sätt. Som ni ser på min skiss ovan så funkar det ju inte alls.I år kanske det händer, det traditionella i semlans form börjar ifrågasättas. Länge har det bakats minisemlor som alternativ till de stora gräddbergen, här är Annas söta variant.
Ingen kan väl ha missat Tössebageriets wrapsemla, som sedan följdes av semlan i varmkorvsformat av Ekmans konditori. Med på bild är också Brots éclairsemlor. Oklart hur praktiska dock.

Vad tror ni är den bästa lösningen på en god och relativt lättäten semla? Eller är grejen med semla att man ska få grädde i hela ansiktet? Finns det något annat bakverk som har ännu sämre UX?

9 thoughts on “The bad UX of a semla

  1. Hela grejen för mig när jag äter semlor är att jag äter dem i sekvenser och med en tesked. Så först av med locket och sedan äter jag det med lite av grädden på. Efter det hugger jag in på underdelen med grädde, bulle och mandelmassa. Med skeden så blir det både kladdfritt och användarvänligt! Haha, trodde typ alla gjorde såhär men det kanske inte alls stämmer?

  2. Jag ater ocksa semla med sked. Gillar inte att bita i dem alls, oavsett storlek. Sa jag tycker att deras UX ar utomordentlig!

  3. Runebergstårtan har också dåligt UX, men den äter iaf jag med sked så för min del blir UX prima 🙂 Fastlagsbullen (semla i Sverige :D) brukar jag äta så att jag tar locket och bottnet skilt, men båda måste ha rejält av innehållet på sig för att det ska va gott.

  4. Mhmm, grädde överallt! Men jag tror nog det är lite av charmen av bullen samtidigt. Jag kommer inte direkt på något bakverk som har sämre UX, men tortilla ligger nog också rätt långt ner på skalan…

  5. Dessa semlor alltså. Tycker personligen inte att det är SÅ gott egentligen, men dom ä väldigt fina på något sätt, så jag tycker att dom ska få se ut som dom gör. Däremot minisemlor – vi har det på caféet där jag jobbar och alla verkar älska dom. Framför allt kvinnor mellan 50-60 är mycket förtjusta. Det är min spaning.

  6. Så klart skal en "få grädde i hela ansiktet" 😀 nää, – jeg spiser også semlor med sked 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *