Ett stycke historia

Ett stycke historia


Dessa fantastiska gamla album är min pappas kusins men de är hemma hos mina föräldrar tillfälligt.


De är lite ruggade i kanterna, men har sådana vackra detaljer så man bara kan tänka sig hur de såg ut när de var sprillans nya när min farfars morbror köpte dem i Amerika.


1898 i New York med nyinköpta kläder inför fotograferingen
I slutet av 1800-talet var han en av de många svenskar som utvandrade. Han var född och uppvuxen på samma gård som idag funnits i släkten i två sekel. Han hette Leonard, men pappa minns honom mest som Mäster. Det var det han hade blivit van att bli kallad där på andra sidan atlanten (fast amerikanarna skulle skriva det som mister).


Inne i boken finns en skatt av gamla foton.


Det är bilder på de vi vet exakt vilka det är baserat på anteckningar och andra gamla foton.


Och det är bilder på människor vi inte har någon som helst aning om vilka det är, eller de vi gissat fram.


Troligtvis är de allihopa släktingar på ett eller annat sätt, många av dem var emigranter men vissa är sådana som bott på samma bondgård i Västerbotten som min far.Till exempel kvinnan till höger. Bilden är så gammal att den är framkallad på en plåt och inte på papper. Det är Mimmi, min farfars farmor, som ung. Bilden borde vara tagen kring 1850.Det är helt otroligt hur dessa album har kunnat leva kvar så längeDe har inte bara rest från USA och funnits kvar i hundra år. De har även klarat sig från att brinna upp. De låg på vinden hos en släkting vars hus började brinna, enda anledningen att albumen klarade sig var att en glasskiva trillat över dem och skyddat dem från flammorna.

5 thoughts on “Ett stycke historia

  1. Men hjälp så fantastiskt. Vilken skatt att ha kvar. Har också några släktingar som utvandrade då det begav sig, men tyvärr inga minnesklenoder som dessa. Vad roligt det måste vara att ha kvar de i släkten, och till och med veta vilka människorna var (är ju faktiskt inte så lätt alla gånger…) 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *