Trumslagarfråga

Trumslagarfråga

Hej Annika!
Jag har precis börjat spela trummor i ett band och har aldrig suttit framför ett trumset förut.
Tänkte få fråga hur länge du spelat och om du har några bra tips/tutorials? 
 /Sofia

Svar:
Hej Sofia!
Sedan tisdagen den femte februari i år har jag spelat trummor. Alltså lite mer än tre månader. Vi repar en gång i veckan i Sensus lokaler, men jag slog på stort och köpte mig ett digitalt trumset så jag kan öva hemma också (men ärligt talat så är det tusen gånger tråkigare så jag gör det sällan). Innan den femte februari i år så hade jag aldrig suttit vid ett trumset, inte vad jag kan minnas i alla fall.

Jag har turen att spela i ett band där en spelat trummor sedan barnsben. Han ville dock ta gitarren istället så de satte mig på trummorna och jag har således fått en privatlärare som säger åt mig vad jag ska slå på. Det är jättesvårt, men lär mig successivt mer och mer. Jag hade till exempel väldigt svårt att göra annat med fötterna än med händerna tills för några veckor sedan.

Saker jag lärt mig under denna korta tid:

1. Håll inte trumpinnarna för hårt! Det är de som ska göra jobbet. Jag råkar ofta hamna med pekfingret ovanpå pinnen, det är fel. Den ska ligga lätt mellan tummen och pekfringret.

2. Armarna ska vara en bit ut från kroppen, då blir det mindre jobbigt.

3. Våga slå hårt på trummorna (fick höra första repet att tjejer oftast inte blir bra trummisar för att de inte vågar slå hårt

4. Slår du på cymbalen ska även bastrumman vara med.

5. Det är svettigt.

Något av det svåraste för mig personligen var att försöka övervinna perfektionisten i mig (visste inte hur stark den var förrän jag satt vid trummorna). Jag har aldrig spelat trummor tidigare, alltså är det helt fantastiskt att vi faktiskt kan spela musik ihop, som ett band. Att jag över huvud taget kan hålla takten är makalöst, men jag ville inte acceptera det och blev ledsen när det blev fel. Sen blev jag ledsen för att jag blev ledsen och ville inte vara med. Barnsligt, ja, men så blev det. Tyckte det var jobbigt att det hördes så mycket när jag gjorde fel. Nu går det bättre och jag har lärt mig att bli lite argare och slå lite hårdare när det blir fel och att prova lite mer egna grejer och vi har pratat om det i bandet, försökt hitta en nivå och ett mål som gäller oss alla.

Ett tips är att kika på tabbarna till trummorna som finns på Songsterr.
Det här var första låten vi spelade ihop, sen spelade vi denna och sen denna.
Nu skriver vi egna låtar och det är sjukt kul.

One thought on “Trumslagarfråga

  1. Åh, tack Annika för svaret! Jag känner verkligen igen det där med att bli ledsen när det går fel, men som tur är har vi också en jättefin stämning i bandet (även om vissa av oss knappt känner varandra) 🙂 Jag har inte lärt mig göra olika saker med fötter och händer än, men det kommer väl kanske för mig också. Tack för tipsen, ska absolut tänka på dem (tror jag både håller i pinnarna för hårt och armarna för nära kroppen) ! Att spela i ett band är typ det roligaste jag gjort 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *