Ritandet

Ritandet


Några av er har undrat hur jag gör när jag ritar. Det är egentligen inte exakt samma procedur varenda gång, som ni kanske förstår, det är det ju sällan med något. Sen ritar jag ibland för hand på vanligt papper, ibland i illustrator med banor och ankarpunkter och ibland i photoshop med pixlar och linjer.

Jag använder en Wacom Bamboo när jag ritar, annars vore det helt omöjligt att få linjerna dit man vill. Dock känns ofta ritplattor helt omöjliga att använda till en början innan man fattar att det inte alls funkar som en vanlig datormus. Nuförtiden använder jag bara ritplatta hela tiden, även när jag bara surfar och konstant på jobbet.


Jag ritade ju Audrey från Twin Peaks häromdagen. Då använde jag Photoshop och såhär såg det ut efter att jag ritat linjerna med penseln ni ser i toppen på bilden, med referensbilden bredvid. Jag använder en helt vanlig rund pensel men har intryckt knappen som gör att den känner av hur hårt man trycker på ritplattan och gör därmed strecken olika tjocka. Då blir det lite som när man ritar på ett vanligt papper. Rutan med röd ram i toppen på bilden visar penselinställningarna.


Sen när det är klart så ändrar jag opacitet och flow för penseln och börjar skugga med små snabba streck, i och med att ritplattan är touchkänslig så funkar det rätt bra att göra streck såhär. Flowet bestämmer hur mycket färg det kommer från pennan i varje streck. Genom att dra ner de procenten så går det att ha lite bättre kontroll på’t.


Så för munnen och vid näsan gör jag fler streck/trycker lite hårdare för en annan typ av skuggning.


Sen när det blir dags att färglägga så är det dags att byta pensel. Det finns säkert en massa bra gratis penslar att ladda ner som ger olika effekt. Jag har fått lära mig av min kollega Caroline det här knepet. Jag tar fram Dry Media Brushes.


Jag väljer den här


Och plockar fram brush presets (finns under Window-Brush Presets)


Här kan man också ändra och leka och göra lite hur man vill. Jag brukar dock bara maxa Angle Jitter så penseln upplevs rund och inte sådär kalligrafipenneaktig (typ?) som det blir med en fyrkantig pensel


Jag gör ett nytt lager och målar lämplig färg. Det ser ut lite som när man målar på en canvas med denna pensel.


I och med att det ligger i ett eget lager så kan jag ändra lagerinställningarna till Multiply, det gör att mörkare färger syns igenom, som de svarta strecken. Jag brukar göra enskilda lager för olika färger för att ha full kontroll om något går fel eller om jag vill ändra färgerna i efterhand. Ett för ögonen, ett för läpparna och så vidare.


När grunden är målad gör jag ännu ett nytt lager och använder samma pensel, dock drar jag ner Opaciteten och Flowet rätt mycket för att få en lite mer vattenfärgseffekt. Alltså att varje gång man lyfter penseln för ett nytt drag så ökar nyansen.


Sen målar jag över i omgångar, suddar med en likadan pensel för att sedan få en lagom toning ut mot hudfärgen.

Det var väl det, ungefär. Inte en tutorial direkt, men kanske en liten inblick i photoshopdokumentet.

4 thoughts on “Ritandet

  1. Jag har också varit nyfiken men aldrig tänkt tanken att fråga. Mycket intressant!

    Hur jag än drar ut på det så måste jag nog slå till på en ritplatta. Har du något att rekommendera att man tänker på vid köp? Som van tecknare men ovan med ritplatta – storlek, prisklass, kvalitet? Har tittat på Wacom Bamboo tidigare men det är svårt att veta vilken modell att satsa på när man saknar erfarenhet utöver papper och penna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *