Svaren del tre

Svaren del tre


Har du även fått veta hur man pocherar lax i diskmaskin? Annars fråga din bror!

Var tvungen att fråga honom och nu vet jag: vakuumförpackat är det som gäller. För övrigt fungerar äggpocheringen alldeles utmärkt, trots att det görs med lite vanligare metoder (vispa, vispa, vispa!)

Är du feminist? Vad innebär det att vara feminist för dig?

Självklart. Jag vill att man ska ha samma förutsättningar och jag vill inte att man ska känna sig tvungen att vara på ett visst sätt på grund av sitt kön.
Jag jobbar med reklam, jag tycker att det är viktigt att visa annat än avklädda tjejer och tuffa killar. Jag försöker att ha med mig det i tanken och försöker säga till när jag märker att det går åt ”fel” håll när man väljer personer som ska vara med i kampanjer eller hur personer framställs. Jag tänker att jag kanske inte förändrar världen, och kanske inte alltid lyckas få igenom det perfekt, men jag försöker i alla fall.
Dock är det fruktansvärt lätt att falla in i det normativa. Jag försöker lära mig och blir mer och mer uppmärksam varje dag. Att ha en systerdotter och vilja att hon ska få göra precis vad hon vill och vara precis vem som helst oberoende på hennes kön har även det gjort mig extra uppmärksam på hur svårt det är att få det att bli så. Det är intressant och läskigt att se hur mycket hon plockar upp från den kultur vi lever i och hur hon plockar upp saker man knappt själv visste att man gjorde. Ibland undrar jag hur jag påverkar henne när jag går omkring i klänningar och rosa hår och inte är så himla tuff som jag önskar att hon ska bli. Jag vill ju vara en bra förebild för henne.

Har du fortsatt med OCM (oil cleansing method)? hur har det funkat?

Jag gör det ibland fortfarande, fast det går lite i perioder. Det tar en stund att göra hela proceduren.
Jag tycker det funkar på så sätt att hyn känns mjukare, fräsch och direkt efter är den så len så man inte kan förstå. Kvisslor, finnar och vita pluppar återkommer dock då och då för mig. Det är nog bara så min hy är.

Numera använder jag gärna ren honung när jag tvättar ansiktet, det är så himla härligt. Ta en klick i handen och gojsa in i hela ansiktet, sen tvättar du bort den. Honungen är bakteriedödande, återfuktande och smakar gott!

Åh jag undrar när allt som är utsålt i webbshopen kommer börja säljas igen? Jag längtar ihjäl mig efter att få ha en val på väggen här hemma!


Som jag skrev tidigare så har jag ingen aning, när jag får tid. Det är fruktansvärt kul att det är så efterfrågat. Om möjligt vore det kul att lämna bort till någon webbbutik eller liknande som skulle kunna få sälja mina posters, då min tid känns aningen full.

 


Hej! Tycker du har en himla inspirerande blogg 🙂 jag skulle hemskt gärna vilja veta vad du har gått för olika kurser innan du började plugga i Göteborg? Jag funderar själv på att söka programmet i Göteborg men skulle nog behöva gå något förberedande innan? Behöver man vara duktig på att teckna för att gå den? Ha det gott! Sofie

Tack!
Man behöver inte vara duktig på att teckna för att bli art director, men alla kunskaper är såklart ett plus. Vissa i min klass var med åt designhållet och andra mer åt idéhållet. Det känns som att jobbet som art director kan vara väldigt olika beroende på vilken byrå man jobbar på, men man borde väl ha ett öga för design.

Såhär ser mitt utbildningsliv ut:

Björnåkersskolan, Burträsk
Grundskola, 9 år

Anderstorp, Skellefteå
Samhällsekonomiska programmet, 3 år

Université Paul Cezanne, Aix-en-provence
Franska, och histoire och presse på franska. Men det hör ihop allting. Språklektionerna var obligatoriska, sen skulle man välja två kurser till från en lista.

Karlstads Universitet
Kulturvetenskap I, 30hp.
Konst och design I, 30hp
Bildberättande: Serieteckning, illustration och visualiserade idéer, 30hp
Kreativitet i praktiken, 7,5 hp
Visuell kommunikation II , 30hp
User Innovation, 30hp

Helt enkelt ett ihopplock av kurser, en kurs till på C-nivå och jag kan ta ut en kandidatexamen. Men det blir kanske någon gång i framtiden.

YH Göteborg
Reklam och marknadsföring, inriktning art director.

Dessutom har jag har i mitt liv i skolbänken hoppat av:
En gymnasieutbildning:
Jag började på Estetisk bild, men trivdes inte alls och saknade många av de teoretiska ämnena. Efter tre månader med lågt blodvärde och vantrivsel gick jag till rektorn. Egentligen hade det gått för lång tid för att byta, men jag lyckades övertala henne att jag skulle klara av det. Samhällsmedia var planen, men då den utbildningen var full blev det samhällsekonomi. Det funkade himla bra det med och att få driva UF-företag sista året var sjukt lärorikt.

En folkhögskola:
Östra Grevie utanför Malmö hade jag hört att man skulle gå innan Beckmans, Konstfack och de andra skolorna. Så jag sökte och kom in men klarade tre veckor där, hatade det och det kändes inte som att det fanns någon energi. Det kändes länge som ett misslyckande att hoppa av, men flyttade till Karlstad där jag skulle komma att trivas bättre efter ett tag.

En universitetsutbildning:
I paniken av att försöka hitta något jag ville plugga efter fadäsen med folkhögskolan så började jag läsa dubbelt på Universitetet. Jag tänkte att Kulturvetarprogrammet skulle passa mig, det var intressant men jag trivdes kanske inte som fisken i vattnet. Så efter en termin med Marshall Mcluhan, filmhistoria och Dadaism hoppade jag av även det och fortsatte med konstkurserna. Dock var det sjukt intressant och jag har haft en del bra användning av det.

Det är väldigt lätt att känna som att det är något fel på en när man känner att man inte vill fortsätta med en kurs, skola eller utbildning. Det är lätt att känna att man är misslyckad som inte passar in. Såhär i efterhand är jag rätt nöjd med hur det blev ändå, alla utbildningar och kurser har egentligen varit inom ungefär samma område och det mesta har fått mig att utvecklas, även besluten att hoppa av.

Det var sista delen av svaren på frågestunden.
Här finns del 1 och del 2.

One thought on “Svaren del tre

  1. Tack för fin text om feminism, Annika! Känner igen mig mycket i det du skriver, och jag tror verkligen att om vi kan påverkar uppväxande generationer (typ Judith OCH Ruben) så kommer vi långt. Men ibland slår man bara knut på sig själv, för varför måste feminism handla om att vara framåt, skrika och höras mest? Att kvinnor värderas högre när de antar manliga egenskaper, men killar fortfarande hånas när de tar på kvinnliga är ju fortfarande uttryck för att vi har långt kvar att gå. Men alla bäckar små… 🙂 Tack för en underbart inspierande blogg! Vh Elin i State College, USA

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *