Frågesvar – skapandet

Frågesvar – skapandet

Izabella – Tror du att man kan leva på att enbart vara illustratör? Det är nämligen min dröm.
Det tror jag absolut! Sen kan det säkert vara kringelkrokiga vägar för att ta sig dit men drömmarna är alltid viktigast. Det går bara man vill!

Marie – Säljer du tavlor eller andra alster du gör? Tror bestämt att din ’stil’ skulle göra sig mycket bra på mina väggar nämligen. =)
Jag gjorde, tog en liten paus som blev en lång paus som fortfarande är. Jag blev alldeles för stressad och hade ingen struktur på det så det ligger på is.

Klimatsmart – Hej du! Vad kul! Jag undrar: Kommer du någon gång börja sälja dina fina illustrationer här på bloggen igen? *hoppfull*
Kanske inte på bloggen men jag filar ständigt och funderar på en liten webshop. Men jag kan inte lova när det kommer upp. Som jag skrev ovan blev det för mycket att göra som jag gjorde.

Christine – Hur fungerar det att jobba hemifrån?
Det gör jag inte! Jag pluggar och har just nu en lång lång praktik på reklambyrå. Sen ska jag väl jobba på en sådan. När jag gör illustrationer till saker är det i och för sig hemifrån, men det är i så korta perioder att det knappt räknas. Jag tror jag skulle tycka det vore hemskt trist att sitta hemma i min ensamhet och jobba.

Sina Farhat – Du tar ursnygga bilder, var får du din talang ifrån?
Tack du! Kanske från mamma och pappa? Hård träning? Grundvattnet? Endast de lärde vet.

Ida somfan – Hur redigerar du bilderna du tar? Alla kanske inte är redigerade på samma sätt, men ungefär hur gör du? Och, öh, svårt det här. Var får du din inspiration ifrån? Vad har du för kamera? Jag vet att jag egentligen skulle vilja veta en massa saker, eftersom du är så söt, men det var ungefär det enda jag kom på. Puss!

Okej, supersnabbt, ungefärligt hur jag gör ibland:

Jag redigerar bilder i Photoshop och har turen att ha programmet i sin fulla flärd från skolan. Otroligt lyxigt. Jag brukar börja med att färgkorrigera bilden om den är lite tokig, sen brukar jag använda mig av ”Kurvor” för att öka kontrasten och ofta lägger jag en gulaktig ton i högdagrarna (se den blå kurvan).

             

Ibland markerar jag och kopierar det gröna lagret, sedan lägger jag det ovanpå det vanliga och ändrar lageregenskaperna till ”mjukt ljus”. Det gör att det blir lite extra kontrast. Ibland blir det superfint, ibland funkar det inte alls. 

Sen skulle det kunna se ut på detta viset.

Inspirationen finns nog överallt, men rätt mycket på internet i fina bilder och fiffiga påhitt. Jag har förflyttat min inspirationsmapp, och fortsätter fylla på den varje dag, till Pinterest. Enda nackdelen är att film inte går att ”pinna”, för korta filmer, animationer och liknande tittar jag på mest varje dag med.
Min Pinterest hittar ni här.

Min kamerautrustning har jag skrivit om en gång för ett tag sedan. Inlägget finns att läsa här.
Marie Agnes – Ganska långt bak i ditt arkiv så visar du en smyckeshållare i form av en bok. Jag blev helt kär i den och jag undrar om du skulle kunna tala om hur jag gör en sån själv? Är det svårt?
 Puss!

Oh! Jag fick en idé och gjorde först en som en skoluppgift. Tyvärr gjorde jag bara lite hursomhelst vilket medförde att boken snabbt föll sönder. Sen gjorde jag en i present till min syster med lite bättre planering. Den håller fortfarande.

Jag började med att märka ut var mitten var så inte de sidorna skulle limmas ihop. Sedan målade jag med trälim på utsidan av sidorna. Ett av misstagen med den förra boken var att jag limmade med stiftlim, det enda lim jag hade hemma, på varenda sida. Det medförde att sidorna i boken svällde och boken höll inte alls sin ursprungliga form.

Planera hur du vill att det ska se ut. Var ska det vara djupare gropar och var ska det vara mindre. Rita förslagsvis med en blyertspenna.
Sedan är det dags att skära med en skalpell om och om igen tills hela golvet fylls av små små fragment av ord. Risken finns att du nyser bokstäver i en månad. Nu har du kommit en bra bit på vägen.

Måla återigen med trälimmet på de nyskurna ytorna så inte sidorna åker isär. Stick ner delar av bestick där du planerat. Gör en enkel pop-up anordning av överblivet papper för skrivmaskinsdelarna och fäst dem i papperet med en bra tejp eller något lim som funkar. Se till så att de får plats även när boken är stängd.

Svår beskrivning men som sagt, prova lite egna sätt, hitta på och lek lite. Det är nog det bästa.

2 thoughts on “Frågesvar – skapandet

  1. Åh! Den där bilden gillar jag så himla mycket! Fick jag välja vad jag ville i hela världen skulle det bli den!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *