frågesvar – utbildning

frågesvar – utbildning


Bex – Bor du kvar i Karlstad?
Nope, jag bor inte i Karlstad längre. Jag bodde där i ett och ett halvt år och studerade kulturvetenskap, konst och design, serieteckning och produktutveckling på Universitetet. Jag bodde i världens bästa korridor där det kändes som att vad som helst kunde hända. Ibland blev det spontan pimpeldans i köket, ibland blev det stora sagoäventyr om takvåningslandet och ibland bara lite mys på balkongen.
Nu är det Göteborg som gäller ett tag.


Agnes – Vad går du för utbildning?
Jag går Reklam och Marknadsföring på YH Göteborg (tidigare KY-Akademien, de bytte namn för några månader sedan). Det ligger på Lindholmen här i Göteborg och är två år, varav nästan hälften är praktik. Jag försöker mig på att bli AD, art director. Vi får se hur långt det går.

Kajsa – Den här reklamskolan du går på, är det många som har gått någon annan utbildning innan för att kunna komma in där? Kan inte hitta något på hemsidan om några speciella krav, men tänker att det kanske är vanligt att man har pluggat något liknande innan. Kram på dig!

Det är inga speciella krav vad jag vet förutom att man ska ha grundläggande behörighet för att läsa vidare från gymnasiet. Sen är det ju arbetsprover som gäller. 
Vi har väldigt blandade bakgrunder och åldrar i klassen. De yngsta är 21 och den äldsta 32. De flesta ligger någonstans där i mitten. Jag har som sagt pluggat lite konst och design innan, vissa har läst 3 år marknadsföring, en är serietecknare, en kille är civilingenjör i grunden två copywriters är gamla tv-översättare, medan vissa har jobbat lite efter gymnasiet och sen hittat hit. Så det är väldigt olika, men bra för det gör ju att man har lite olika syn på saker och hittar nya vägar när man möts någonstans på mitten.

Ronette – Upplevde du det som svårt att komma in på den utbildning du går, hur lång tid tog du på dig att göra arbetsproverna? Är du nöjd med utbildningen hittills?
Jag fick veta om utbildningen rätt sent, och när jag bestämde mig för att söka var det knappt två veckor kvar innan det skulle lämnas in, hade helst haft minst det dubbla. Jag hann inte tänka så mycket alls på det och hade nästan bestämt mig för att försöka frilansa när jag plötsligt blev antagen. Så det var mest en märklig chock. Jag visste inte så mycket om utbildningen men tänkte att det är ju dumt att inte prova i alla fall. Så jag tog mitt pick och pack till ett Göteborg jag kanske varit i fem gånger i mitt liv.
Jag tror jag är nöjd. Jag har inte hunnit fundera på det så mycket på det. När man är mitt uppe i det är det rätt stressigt och mycket att göra och en mängd projekt. Nu är det bara praktik som gäller och jag har inte hunnit tänka så mycket på skolan.


E – Trivs du i din skola? Kan du berätta mera om vad ni får lära er och vilken sorts undervisning ni har? Var det svårt att komma in? 

Tack för en fin och inspirerande blogg!
Vi har alltid jobbat i grupper på 2-5 pers, i alla projekt, blandat copy och ad:s, och vi har alltid haft lärare från olika byråer här i stan. Alla olika små delkurser består av något slags projekt, t.ex en reklamkampanj för ost. Vi får handledning, har kanske lite olika lektioner om olika ämnen som vi ska fokusera på. Och i slutet ska kommunikationen vi kommit på presenteras för lärare och klass och möjligen en riktig eller halvriktig kund.
Vi har även haft rent teorietiska bitar där till exempel en marknadsplan ska skrivas. Just då i stunden det jobbigaste någonsin, men såhär i efterhand känner jag att jag lärde mig mycket från det.  Sen är ju den långa praktiken det som gör utbildningen speciell, och att den inte kostar något (jämfört med de stora reklamskolorna i Stockholm).
Tack för att du läser min blogg!

Anonym – Kan du inte berätta lite mer om vad du får göra på din praktik?
Jag säger till när något syns på riktigt, efter helgen tror jag att det skulle komma ut lite grejer!

Ida somfan – Hur gjorde du för att orka med skolan?
Jag orkade nog inte med skolan alla gånger. Då gick jag hem, sov, grät lite och kramades. Ibland är det bara att inse att man måste ta det lugnt ibland. Kör man på för hårt ibland säger kroppen ifrån och då är det bäst att lära sig lyssna och inse att man faktiskt ska ta en timmes lunch, sova när det behövs, umgås med vänner och lära sig att det faktiskt bara är du själv som sätter kraven på dig själv.

Om ni vill kika på min klass och hitta deras egna portfolios och bloggar så kika in på www.reklamakademien.se

3 thoughts on “frågesvar – utbildning

  1. Vad använder du dig av när du gör dina illustrationer? Det ser inte direkt ut som att du använder blyerts och akvarell!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *