stop motion/ Ideas by heart behind the scenes

stop motion/ Ideas by heart behind the scenes

Oscar rättar till ett hus

Ni är några stycken som frågat hur jag gör när jag gör stop motionfilmer. Så jag tänkte att jag skulle försöka berätta så gott som jag kan. Men jag har bara lärt mig själv och hittar på lite hipp som happ och använder mig av lite olika saker och tekniker hela tiden. Men som sagt. Jag ska försöka lite snabbt.
Det du behöver är:
1. En kamera. Min är en Canon eos 550d, men det spelar inte så stor roll vad du har för någon.
2. Ett filmredigeringsprogram eller liknande. Jag använder Adobe Premier Pro och ibland Adobe After Effects, men oftast det tidigare
3. Ett stativ eller stadig hand. I Ideas by heart funkade varken eller, så jag använde frågekorten från TP till att stadga upp kameran i rätt vinklar.
4. Tålamod och tid
5. Något att animera. I mitt fall en stad i papper och lite andra småsaker.
Det du behöver göra är att fota en massa, massa bilder.
I filmen vi nu har som exempel blev det ungefär 1600 bilder fotade under 4 dagar i mitt vardagsrum.
Genom stop motion kan man trixa, luras och hålla på och göra lite vad som helst. Här ovan är hur en hög papper blir till en sko. Ögat fyller själv i de bildrutor som saknas och tror att en sko magiskt skapas när man egentligen bara byter plats på saker och ting.

Det är viktigt att inte flytta för mycket i varje bildruta förstås, då kommer det gå alldeles för fort när man sedan gör filmen, eller så kommer det bli väldigt väldigt hackigt. I och för sig kan även det vara ett uttryckssätt så det är bara du provar dig fram lite. Det är så jag lärt mig.
Såhär ser det ut i Adobe Premiere pro när alla ligger på en tidslinje efter varandra. Bilderna är här 2 bildrutor långa (Har du Premiere men undrar var man ställer in stillbildslängden så finns det i menyn under Premiere Pro – Preferences – General – Still image default duration). Vilket videoredigeringsprogram som helst borde du kunna göra något liknande med. Fast det får du prova dig fram med för så många andra kan inte jag.
Sen lägger du till lämplig musik eller voice over om du tycker det behövs. Spara den, ladda upp den på vimeo eller youtube eller annan webbplats så kan du visa den för hela världen sen!
Och slutresultaten för oss blev på detta viset!

10 thoughts on “stop motion/ Ideas by heart behind the scenes

  1. Himla himla tack Annika! Jag sitter och försöker brainstorma för jag tänkte göra en liten stop-motion film för allra första gången till min pojkvän när vi firar två år om en månad. hoppas den blir fin och inte fjantigt nybörjar tråkig.. du ska få se om jag blir nöjd såklart!

    tack så hemskt mycket igen. nu ska jag bara komma på en storyboard. Puss!

  2. Så lite så! Ni är som sagt några stycken som undrat så det var dags att visa något 🙂
    Den blir säkert jättefin, har man bara lite kärlek med blir allt bra. Visa gärna sen!
    Jag tror säkert det går i någon av dem, men jag har egentligen ingen koll så kör på!

  3. herregud, SJUKT FINT!! man vill bara finnas i filmen. hittade din blogg nu och kommer följa den vareviga dag kan jag säga med en gång.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *