doften av svartmuskiga män som gråter

doften av svartmuskiga män som gråter

Första tentauppgiften i kursen jag läser (Serieteckning och illustration) är väldigt annorlunda. Vi ska nämligen rita en teckning (eller skapa en bild rättare sagt; Rita, klippa, fota och så vidare) med ett av de teman vi blivit tilldelade utifrån kurslitteraturen. Min uppgift har rubriken ”Visualiserad doft” och handlar om parfymreklamer. Där står det om Calvin Kleins reklamkampanjer från Obsession for men i mitten på 80 talet(med en spinkig, naken fjortonårig Kate Moss) till Contradiction (Med en glad, naken-under-en-kostym-kvinna som ser rätt självsäker ut. Mera feministiskt står det i boken för att förtydliga) i slutet av 90-talet. 
Rätt intressant faktiskt. De visar på hur parfymen och dess reklamer kunde mäta temperaturen på samhället lite grann (under 90talets ekonomiskt struligare år släpptes parfymen ”Escape” till exempel).
Detta fick mig dock att tänka på senaste numret av Bon och artikeln ”Hur doftar melankoli” där de skriver om hur parfymmakarduon Humiecki & Graef i doften ”Skarb” (Skatt på polska) försöker få fram doften av svartmuskiga män som gråter. De gav tydligen sin parfymör Christophe Laudamiel ett gäng bilder på slaviska män, lite information om depressioner och nyckelorden glädjetårar och sensuellt. Duon säger att den luktar melankoli och deras andra dofter luktar glädje, åtrå, sensualitet.
Doften som heter Geste, doftar enligt duon intensitet. Eller mer precist:
”En mogen kvinna som älskar en yngling. Mjukt som huden på en ung man, lika rent som en vit skjorta men sötman hos färskt bröd och mystiken hos mogen kärlek.”
70% av våra minnen är kopplade till doft, och det är det de nya parfymmakarna försöker åstadkomma, för duon det står om här ovan är inte alls ensamma om detta. 
Nu räcker det inte längre med att lukta som blommor. Nu är det dags att dofta som ryggsäcken du reste världen runt med, eller tältet du sov i när det regnade utanför, eller som dina lakan doftade sekunden efter han rest sig och gått, eller som din första tryckare, eller kanske till och med som andedräkten i en tandkrämskyss. 

One thought on “doften av svartmuskiga män som gråter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *