Rabarberlemonad!

Rabarberlemonad!Jag har fått dille på att göra lemonad, så när jag var i Burträsk med tillgång till ett gäng gigantiska rabarber så var det bara att tacka och ta emot.


Rabarber är en av mina absoluta favoritsaker att äta. Det är ungefär så mycket sommar det kan bli. Rabarberkräm till lunch ute i solen och rabarberpaj med vaniljsås som efterrätt på kvällen.

Rabarberlemonaden görs med citron också, så den blir sådär härligt sötsur. Dessutom blir rabarbern en sådan finfin rosa färg när den är i flytande format.
 
Receptet är från början från Vintagepartyboken via Coops hemsida, med lite höftande.

1kg rabarber
3 citroner
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker eller 2 vaniljstänger
4 liter vatten

1. Skär rabarbern i slantar.
2. Pressa citronerna
3. Lägg rabarbern, citronsaften, socker, vaniljsocker och vatten i en kastrull
4. Koka tills rabarbern är sönderkokt
5. Häll saften genom en sil och låt svalna
6. Häll upp i flaskor och ställ in i kylen
7. Gå ut i solen och drick!

—-

Jag tog kanske 2dl socker först, smakade av efter att jag silat saften och bestämde att det var alldeles för lite socker. Så jag tog kanske två deciliter till som kokade upp med en halv deciliter vatten innan jag la till det i den stora grytan. Sen så hade jag först vaniljsocker och sedan hittade jag lite vaniljpulver från vaniljstänger undangömda i ett skåp. Så det blev lite blandat och kanske lite mer än receptet säger.

Ett tips är att göra lagom mycket då det kanske inte håller jättelänge. Gör en fjärdedel så har du en flaska till picknicken. Annars kan man frysa saften och ta fram när det vankas fest (jag tror att det skulle funka ypperligt att blanda med bubbel för en supergod sommardrink)!
 

2 thoughts on “Rabarberlemonad!

  1. Oh låter ju hur gott som helst ju! Hade en haft rabarber hemma hade ju det passat finfint som midsommardryck med lite skumpa i. Går det att odla på balkong tro? 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *