Spådomskonst

Spådomskonst

På nyårsaftonar när jag var liten smälte vi tenn och slängde ned den en hink med vatten för att förutse kommande året. Formationerna som blev skulle sedan kunna tolkas som olika saker och på så vis berätta något mer. Ibland kunde man se en giraff, eller ett berg, och ibland bara en skrothög med tenn. Det var alltå snarare en lite kul tradition än en tro på det ockulta som gjorde att vi spenderade några av årets sista minuter på detta.


För ett tag sedan gjorde jag exakt som vi gjorde då, smälte tenn och slängde ned det i en hink. De former som slumpen och ockultismen (vi kan i alla fall låtsas) skapar är taggiga och ibland runda och väldigt vackra.


Jag lödde fast ett gäng nitar och öglor för en kedja.


Då blev det extravaganta halsband, med inbakade spådomar.

10 thoughts on “Spådomskonst

  1. Hur smälter man tennet i stora mängder? Ska man droppa i lite i taget eller ska man hälla i mycket på en gång? Håller sig tennet smält medan man smälter upp hela mängden som krävs? Peppig på att testa det här!

    1. Hälla allt på en gång, annars blir det bara droppar. Men skydda allt runtom (dig själv speciellt) för det kan skvätta och göra brännsår.
      Jag har en skopa avsedd för tenn köpt på hantverksbutik. Sen måste man ha något riktigt varmt såklart.

  2. Åh, vad snyggt det blev! Och instämmer med en föregående – vilka Barnen i Bullerbyn minnen. Enda gången jag gjort någon med tenn var under min korta period som scout.

  3. Superfint! Vad använder du för tenn? För jag har hört att tenntråd som man har när man löder inte är bra att ha i kontakt med hud för mycket…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *