Glödlampskonspirationen

Glödlampskonspirationen


Min bror tipsade mig om dokumentären ”Glödlampskonspirationen” på svtplay.
Den handlar om det där man på något sätt vet finns, men inte riktigt vill tro på att det görs med avsikt: planerat åldrande av produkter med avsikt att hålla igång konsumtionen och tjäna massor med pengar.


Den första produkten detta gjordes med globalt var glödlampan. En hemlig kartell med alla världens glödlampsföretag satte en standard för glödlampornas livslängd, som gjorde att de gick sönder långt tidigare än vad de egentligen behövde göra.


Och efter detta rullade det på med fler produkter och under femtiotalet eskalerade detta med klädernas säsongsmode. Nu ville vi inte använda kläderna från säsongen innan.


Strumpbyxor är ett annat exempel de tar upp på planerat åldrande.


Från början var den nya nylonen fantastisk.


Och kunde dra bilar. Det är annat än vad de gör idag.


Se dokumentären här.

11 thoughts on “Glödlampskonspirationen

  1. Men åh så fult! Vad man känner sig lurad, har aldrig riktigt vågat tänka att det är så noga planerat, men det är klart. Så väldigt trist att pengar alltid går före jorden.

  2. Den gikk på tv i Norge også. Skremmende, irriterende og rett og slett trist! Jeg ville mye heller betalt 10 ganger pris for et produkt som holdt 10 ganger så lenge enn slik vi har det idag og må bytte ut og forsøpple.

    Liker bloggen din veldig godt forresten!

  3. Det kan inte vara så att filmskaparna har haft ett syfte, t.ex. att få folk att tro att det ligger till på ett visst sätt, och därför har vinklat filmen lite som de vill..?

  4. Vilket intressant inlägg. Även om sånt här gör mig ledsen. Visst, intellektuellt vet man ju redan hur det ligger till, men svart på vitt gör alltid allt lite, lite värre.

  5. Jag såg den när den gick på tv, verkligen intressant och tänkvärd! Samhället vi lever i är konstigt…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *