En praktikintervju (och hur du som tar emot praktikanter helst inte ska göra)

En praktikintervju (och hur du som tar emot praktikanter helst inte ska göra)

– Hej, ursäkta, jag heter Annika och jag ska träffa Leif (Han heter något annat i verkligheten).
– Oj, jag trodde du var med de andra, säger receptionisten och tittar bort mot de unga männen i samma rum. Vänta lite så ringer jag honom.

Jag väntar lite

Creative directorn Leif kommer, skakar hand och visar mig in i ett litet samtalsrum.

– Vad fint det var här, säger jag (faktiskt inte bara för att vara trevlig).
– Vi tar bara in praktikanter från Berghs säger han.

Jag hinner knappt sätta mig ner.

– Varför det?
– Vi vet vad vi får och vilken kvalité eleverna håller.
– Var har du gått? frågar jag
– Berghs.

Jag kommer inte ihåg om vi pratade mer om det just då, sen började jag visa min portfolio. Allt kändes som en evighet, han ville inte vara där och titta på det jag gjort.
Han sa inte så mycket om min portfolio, eller, ett projekt sa han var dåligt. Istället sa han mest saker i stil med detta:

– Vad har ni för lärare egentligen?
– Det är ju jättekonstigt att ni har en så lång praktik. Elever på Berghs har hunnit lära sig mer när de går ut på praktik.
– Vi kan inte ha koll på alla skolor i hela Sverige, vi måste dra en gräns.
– Varför går du inte på Berghs?

Och andra liknande kommentarer om skolan, lärarna och om Berghs. Samtidigt försökte jag försvara min skola, han verkade inte ta in så mycket.

Så ringer hans telefon, han svarar och avbryter mig mitt i en mening. Rösten förändras till ett gullegullspråk. Jag gissar att det är sonen han pratar med.
– Ja, visst, men visst får du det, ja, ja. Men det är inte så farligt…
Det verkar som att barnet i andra änden ska jobba lite åt byrån i sommar, möjligen som springpojke.

Han lägger på och jag fortsätter, så gott det går. Då tar han upp sin telefon igen och fotar, det kan vara mig. Eller rummet och utsikten. Fotar gör han i alla fall och lägger ner telefonen i fickan igen utan ett ord.

– Vad gjorde du nu?
– Näe, jag fotar en bild den här tiden varje dag.

Jag visar det sista av min portfolio.

– Du kanske kan komma in på Berghs nu, säger han.

Intervjun är slut, vi skakar hand igen.

– Du vet att det kan finnas de som är duktiga som inte har gått på Berghs, säger jag när jag tagit på mig jackan.
– Nejmen, jamen, vi måste dra en gräns, mumlar han.

Jag går ut genom dörren, nerför trappen och mot tunnelbanan. Jag är i chock, fattar ingenting och känner mig mindre än jag gjort på länge. Kroppen skakar av nervositet och frustration och därmed kommer även tårarna.

Det här var för snart ett år sedan och idag blir jag arg så fort jag tänker på det. Jag har hört om det, men hoppades att de där inskränkta reklambyrågubbarna inte fanns på riktigt.
Man kan fråga sig varför jag ens fick komma på intervju i första taget då han var väldigt tydlig med att jag var från fel skola, hade fel typ av praktik och hade haft fel lärare. Man ska inte behöva försvara sin skola istället för att berätta om projekten man gjort. Det är väl de som ska säga om jag passar eller inte, inte vem jag haft som lärare.

Kanske ville han att jag skulle stå på mig ännu mer, säga att jag var bäst och spotta honom i ansiktet. Möjligen skulle han ha gått igång på det. Tyvärr är jag inte riktigt sådan, men såhär i efterhand känner jag att jag vill starta en superbyrå, och sedan aldrig någonsin ge honom jobb.

Jag hoppas verkligen att om du som läser detta jobbar på en reklambyrå och tänker ta emot praktikanter inte gör såhär. Vi tar oss också tid, jag hade kunnat boka in en tid hos någon annan byrå. Jag hoppas att ni ger kritik på ett sätt som kan hjälpa oss att utvecklas, är det något ni ogillar så säg gärna varför. Bete er helst som om ni vore på ett riktigt möte. För det är ju det. Svara inte i telefon om det inte är något viktigt och hur ofta fotar du de du träffar i ett mötesrum utan att fråga egentligen? Sen, att bara vilja ha folk som är stöpta på samma sätt, för man ”vet vad man får”, är väl urbota dumt i en bransch som vill hitta på nytt.

Dessutom brukar man bjuda på kaffe.

Reklambyrån är en välkänd byrå i Sverige, och cd:n som här kallas Leif, är inte helt okänd han heller.

68 thoughts on “En praktikintervju (och hur du som tar emot praktikanter helst inte ska göra)

 1. Fy sjutton vad orättvist! Så ska man bara inte bli behandlad! Jag går också på en reklamskola som har lite "mindre prestige" och jag har verkligen hoppats på att branschen istället ska se personen i fråga, dess färdigheter, och inte bara vilken skola man gått. Men alla är väl inte sådana, antar jag.

 2. Men aargghhh!! Vilken jäkla typ! Nu har jag förvisso läst på Berghs (dock ej reklam utan illustration), och är upp över öron nöjd med skolan och min tid där, men jag menar vad är det här för jäkla sätt?! Sådär beter man sig faktiskt inte!

  Det borde väl vara en FÖRDEL om något att ha medarbetare med olika bakgrund för att få så brett perspektiv och kompetens som möjligt!

 3. så fruktansvärd historia! man tror inte det är sant. tyvärr har jag liknande erfarenheter. jag har också gått på en "mindre prestigefull" skola och när det var dags för praktik ringde jag runt till säkert 50 ställen. jag möttes hela tiden av liknande ord – "vi tar bara in elever från berghs, forsbergs, beckmans". detta gällde alltså även små, "okända" byråer. så jävla trött på ängsligheten i den här branschen! nu jobbar jag inhouse istället, jag tror att det är bättre för mig.
  stor kram och du är ju SKITBRA! så glad att du lyckades få praktikplats och sen jobb, det ger mig lite hopp i alla fall. att bra personer som du också befolkar den här branschen.

 4. Bra skrivet! Sånt här behöver komma fram och diskuteras. Skitgubbbar finns det tyvärr alltför många av, och dåliga chefer av båda könen för den delen. Chefer med noll social kompetens. Har själv erfarit att byte av chef har ändrat hela atmosfären på jobbet. (Jobbar dock inte i reklambranshen)

  Varför kalla dig till intervju om det var kört från början? Grrrrr!

 5. Åååh, så arg jag blir av att läsa detta! Det är en sådan jävla inskränkt bransch ibland. Nu kan jag inte låta bli att bli ängslig över att själv söka praktik, jag går ju inte ens på en riktig reklam/designskola ännu.

 6. Åh jag blir så arg. Det är så sjukt att reklambranchen är så skolfokuserad. Skola ska inte spela någon roll. Det borde väl vara kunskapen som räknas. Jag har pluggat två olika skolor. En okänd, en känd. Jag märkte själv vilken skillnad det var att maila ut om jobb, vilka svar jag fick och vilka personer jag fick träffa.
  Bra att du skriver om detta.

 7. Det är inte bara inom reklambranchen som det är så. även inom mitt område(ingenjör). Det är bara för att de som anställer själva har gått på de skolorna de favoritiserar. Det mest komiska är att de flesta av dem gick där för sä länge sedan att hela skolvärlden hunnit ändra sig flera gånger om.

  Jag är av den åsikten att personligheten är betydligt viktigare än vad man har för utbildning.

 8. Vilken jävla attityd! Usch det är så jag ryser. Jag var med om ett väldigt liknande möte nyligen och känner extra starkt för dig för det här. Bara för att han redan sitter tryggt och inte behöver bevisa något så har han ingen rätt att behandla andra människor som trasor. han gick verkligen miste om en unik begåvad pärla på köpet. Rätt åt honom!

  Kram/ Malin

 9. Fy fan vidrigt! Jag hatar elitism och förutfattade meningar och förstår absolut att du blev stum och ledsen, jag reagerar precis likadant när jag hamnar i underläge. Du ska veta att jag har din illustration "I valfiskens mage" hemma hos mig och älskar den. För mig är du en av sveriges mest begåvade unga människor, vad en gammal trött reklamgubbe än säger. Kram till dig!

 10. Jag trodde (hoppades) som du att de där gubbarna bara var en myt. Nonchalans är en av de värsta egenskaper en människa kan ha.

  Du är otroligt duktig och jag tittar in här väldigt ofta och jag imponeras ständigt över dig och din talang! Tydligen kunde den dära "leif" inte ett skvatt.

 11. Åh, blir så arg när jag läser detta! Varför ens bli kallad till intervju om han redan hade bestämt sig innan du kom?
  Var med om en liknande händelse för några år sedan, blev kallad till intervju för att jobba som ändringssömmerska och det första chefen säger när jag berättar om min historia och mina utbildningar är " Du har inte nog med erfarenhet inom just ändringsskrädderi". Men har du inte läst mitt CV innan och räknade bort mig då? Var det enda jag tänkte, men fick ändå genomlida en timme av nervös förnedring när jag skulle sätta mig ned och sy framför henne med skakande händer. Usch och fy! Var så förbannad när jag sedan satt en timme på tåget hem sen.
  Varför ska vissa chefer missbruka sin makt på detta vis till att trycka ned unga människor med drömmar?
  Jag är säker på att du kommer att bli grymt framgångsrik i framtiden och kan rakryggat titta tillbaka och tänka att det var lika bra att han var en idiot så att du slapp hela skiten!

 12. det här har jag lärt mig:

  SIKTA

  ALDRIG

  LÄGRE

  ÄN

  DIN

  EGEN

  NIVÅ

  !!!!

  -det ger ingen bonus, därmot kommer du uppleva att folk bara sparkar dig på smalbenen för att de inte når upp!

  Siktar du över det du tror är din nivå kommer du att bli luggad några gånger, men ger du inte upp kommer du att nå stjärnorna!

  Kram på dig!

 13. Annika, så bra skrivet! Det finns så mycket sådant här som aldrig kommer fram. Och det SKA komma fram. Och ja, what goes around comes around, kanske blir det som du skriver en dag du som sätter honom på plats!
  You go!

 14. Man blir ju alldeles tokig när man hör sånt här!!! Att man orkar bete sig så…

  Jag tycker att du är otroligt inspirerande och tycker mycket om att titta in på din blogg. Du är så bra!

 15. Tyvärr vanligt inom kulturbranschen också där de stora aktörerna ofta prioriterar praktikanter från universiteten framför de mindre (men absolut inte sämre) högskolorna. Jäkligt tråkig attityd!

 16. Hujedamig !!! :[ En snobbig, lat, trångsynt skitgubbe! Usch så arg jag blir -.-' MORR! Du är jätteduktig och otroligt begåvad, tro inte något annat!

 17. Heja dig! Tyvärr finns det ett gäng på 15-15 riktiga rövar i reklamstockholm (kanske ännu fler). Har också stött på dem ibland. Skit i honom och bevisa att han har fel!!

 18. 1. Patetiskt beteende av CD:n

  2. Ett tydligt bevis på att folk på ledande positioner i den här branschen är totalt inkompetenta

  3. Om nu reklamvärlden förändras och allt det gamla ifrågasätts, tänk utanför boxen (suck över den floskeln i och för sig) osv, hur kommer det sig då att det bara är Berghs som räknas?

  4. Annika är apduktig, det vet jag.

 19. vilken pinsam typ! och tidstjuv. för dig! om det nu inte var intressant – vilket det tydligen inte var – och hade sin uppfattning klar redan innan du gick in i mötersrummet, kunde de tackat nej direkt istället.

  oproffsigt verkligen. man kan nästan tro att de har lite för gott om tid (läs få konton) om de kan bete sig så…

 20. Hej! Det här låter ju inte särskilt roligt. Jag kan köpa att man har otroligt mycket att göra som CD på en reklambyrå (och faktiskt inte kan träffa alla som hör av sig.) Men att man är så trångsynt och direkt otrevlig känns ju som ett skämt. Uppenbarligen var det något i dig (ditt mail eller så) som lockade honom eller någon annan på byrån från början, därför borde han gett dig en chans. Det är väldigt viktigt att man har chefer som man respekterar och "ser upp till" som kreatör, människor man kan diskutera och bolla med. Den här mannen verkar inte vara en sådan person och oavsett hans märkliga syn på kreatörer och deras skolning bör han förstå att han i ett möte representerar byrån han jobbar på och därmed "deras åsikter".

  Vad glad du kom undan. Och lycka till framöver! Det finns massor av grymma byråer men bra chefer.

  Katja

 21. tack för att du skrev det här inlägget! igenkänningsfaktorn är så himla hög! förra året när jag sökte sommarpraktik möttes jag av precis samma grej, de tog endast emot praktikanter från tre skolor. i stockholm. och jag läser ju i en annan stad, på en "mindre känd" skola. till slut fick jag min praktik ändå.

  nu går jag dock sista terminen och det börjar blir dags för att söka jobb/praktik igen, och det är så himla lätt att få dåligt självförtroende inför att börja söka. det känns som att man hela tiden hör historier av den här typen, folk som varit på praktik och haft handledare (som gått på berghs) som ofta satt och snackade skit om alla andra utbildningar, etc.

  jag tänker att det inte bara handlar om skolan, det handlar ju också om hur en själv och hur hårt man arbetar. men ibland är det svårt att komma ihåg det mitt i skolhetsen.

 22. Får mig att tänka på visheten att man ska vara snäll mot dem man möter på vägen upp – för man möter dem inte sällan på vägen ner igen.
  Misstolka nu inte det – han är visserligen på topp nu, men chansen är stor att rollerna blir ombytta förr eller senare.
  Maken till inskränkthet får man väl leta efter. Ska alla stöpas i samma form? Vad är det för ideal att sträva efter!?

 23. Jag håller med om att han inte borde uppta din tid om han på förhand vet att du inte passar hans kriterier. Jag håller också med om att det förmodligen är bra att ha människor med olika bakgrund i sin verksamhet.

  Samtidigt blir jag oroad för din skull när jag läser kommentarerna du fått. Alla är fulla av sympati men det är måhända inte så hjälpsamt. Hur otrevliga människor på arbetsmarknaden än är så är det de som anställer dig, inte tvärtom, om du inte är en stjärna folk slåss för. Det är bara dig det är jobbig för om du bestämmer dig för att slåss mot systemet, de kommer alltid hitta vad de vill ha.

  Jag säger inte detta för att jag inte förstår din situation, utan för att jag varit i den. Det är bättre som du säger att försöka vara tuff, eller på annat sätt anpassa sig. När du väl kommit in i systemet har du större möjligheter att förändra det.

  Ingen är skyldig dig något! (inte ens kaffe) Det kan låta hårt men det är sagt i all välmening.

  Lycka till!

 24. Åh FY vilken jävla idiot!! Du borde hänga ut honom så att vi alla vet vilken byrå vi ALDRIG ska söka jobb på, hur högt upp i karriären vi än kommer och hur eftertraktade vi än blir. Det är ju förnedrande att tacka ja till ett möte med någon, som förbereder sig och kommer dit, för att sedan spotta personen i ansiktet och säga att man inte vill ha den. Bättre då att skriva i ett mail "för närvarande har vi ingen möjlighet att ta emot praktikanter", så slipper man hela förnedringen.

 25. Tack! Det här behöver sägas! Jag har också pluggat reklam (på en folkhögskola i Jönköping) och det var precis samma sak när vi skulle ut på praktik.
  Kul reklambransch det blir när alla stora byråer består av folk från Berghs, så mycket för olika infallsvinklar!
  Vem vill vara på en sådan inskränkt och elitistisk byrå anyway?

 26. Två saker slår mig när jag läser din text:
  1. du skall vara jäkligt glad att du slapp undan med blotta förskräckelsen. Tänk om du fått jobbet, och sedan hatat det (och arbetsmiljön!)?
  2. var anställningsintervjun ett test, där han ville kolla hur hårt du var beredd att sälja dig själv? (Fast det låter inte som du fick en chans…).
  Lycka till med nästa intervju.

 27. Jag har varit med om exakt samma sak. jag fick höra att om jag bara tog en enda kurs på Berghs så skulle jag bli plockad direkt. Trots att jag readn har den utbildning jag behöver. Det här sa alltså en välkänd rekryteringsbyrå. Jag blev riktigt förbannad! Den tanten fick höra ett och annat kan jag säga.

 28. Jag blev så berörd av din historia! Vilken hemsk upplevelse!! Kände din smärta… Vilken bitter och otrevlig människa! Man blir ju helt förstörd! Har tänkt på en annan sak…
  Jag ska söka till Berghs men om de nu inte tar in mig endast pga min utländska bakgrund så är det en skitskola, lika skitig som "Leif". Avskyr alla dessa fördomar som alla har. När ska de brytas egentligen?

 29. Hej Annika,
  Jag känner igen det här från när jag själv gick runt med min första portfolio, hösten 1994. Jag tror jag hann träffa ett tiotal olika byråer utan att någon sa ett enda snällt ord. I stället kommenterade man utskriftskvaliteten och liknande petitesser. I dag vet jag att det är ett säkert tecken på att man är en felfinnare (branschen är full av dem) och inte en rättletare. Det är de sista du ska omge dig med. Nu trodde jag i och sig stenhårt på min egen portfolio så jag orkade ta några kontakter till. Första tummen upp fick jag av Björn Engström på Forsman & Bodenfors. Ett par av dom här jobben hade vi släppt igenom, sa Björn generöst. Ett par månader senare fick jag mina första uppdrag från F&B och efter det fick jag en helt annan feedback på mina gamla arbetsprover från andra byråer. Det är galet men det är ofta så det fungerar. Konsten är att orka jobba på och inte alls ta det personligt. Det är väldigt lätt att säga, men i början är det ofta det det handlar om; att orka ligga i även utan någon direkt uppmuntran. Det är den första skiljelinjen.
  Lycka till!
  Michael Nilsson/Manifesto

 30. USCH! Vad hänsynslöst först och främst, oprofessionellt därefter! Hoppas du hittar ett jobb där medarbetarna vill se dig lyckas och utvecklas istället för att inte ens ge dig en chans som i det här fallet. Tvi på CD:n!

  Förresten, du kanske skulle tycka om den här art media-festivalen som hålls i Belgrad nu i mars; http://resonate.io/2012/#home

 31. Haha! Jag tror jag vet vem han är. Det var det där med bilden varje dag, han tog en sådan på ett möte hos min byrå. Idiot. Man får ju skämmas att det springer runt sådana i branschen, tjänar för mycket gör de oftast också. Hoppas du träffar fler trevliga än skithögar. För vi finns också, vi som bjuder på kaffe och som tycker att det är enormt inspirerande när ni kommer visar era jobb.

  /en annan lite snällare CD

 32. Tragiskt. Jag ser ingen anledning till varför du använder ett fejkat namn som "Leif" till detta. Det här är något som han uppenbarligen står för eller är historien "förskönad"? Den värld vi lever i idag är såpass transparent att det är ok att ge kritik direkt. Om denne "Leif" nu står för vad han säger bör du göra det samma, vad kommer det annars göra för skillnad?
  Missförstå mig rätt, jag tycker det är pinsamt hur en CD kan resonera på detta sätt. Jag förstår inte..
  Det är helt okej att öppet kritisera stora företag så som MC Donalds, Trygg Hansa, H&M mm. Varför inte kritisera en byrå på samma sätt. Detta blir en historia utan fakta istället för en nyhet med ett nyhetsvärde. Stå på dig 😉

  Hoppas du fått träffa mer professionella byråer efter detta, pinsamt hur han, vem han nu är, behandlade dig.
  Bara lite tankar..
  /
  Jacob

 33. Det där är så jäkla typiskt för den otroligt inskränkta reklambranschen. Jag var själv ute och sökte praktik i höstas och den enda frågan man fick var "Varför går du inte på Berghs"? Det är typ den konstigaste frågan jag fått. Man vill ju bara svara -"Varför jobbar inte du på Åkestan & Holst?" Min erfarenhet är att reklamare har lite för höga tankar om sig själva, sådana människor skapar dessutom bara reklam för sina kollegor och klappar varandra på axlarna. Reklam som inte säljer nånting överhuvudtaget. Jag valde att gå på en annan skola eftersom att jag verkligen ville lära mig nåt, inte för att bara kvittera ut ett diplom. Reklambranschen borde öppna ögonen för alla duktiga människor, var dem än kommer ifrån.

 34. Jag tycker du är underbar och värd all credd för att du berättar om detta. Det är sånt här som verkligen måste tas upp och komma ut för att det ska hända något!

  Din portfolio inspirerar mig! Tycker verkligen om det jag ser, kämpa på, du kommer nå långt.

  /M

 35. Jacob:
  Anledningen till att jag inte skrivit ut vem det är var först att jag inte ville hänga ut någon, eller byrån. Det borde finnas snälla och trevliga personer där med. Men jag har försökt berätta intervjun så nära verkligheten som det var, eller som jag upplevde den, så förskönad eller vad man nu ska kalla det är i inte gjort, i alla fall inte med vilje.

  Nu i efterhand när det blivit så stor respons på inlägget så är jag glad att jag inte skrivit ut namnen. Risken är att det skulle blivit mer person/byråcentrerat än som det blivit nu: en uppmaning till, och en diskussion om, branschen och skolorna. För upplevelsen är tyvärr inte unik (förutom fotograferandet kanske).

  När jag pratar med vänner, bekanta och kollegor om händelsen så berättar jag självklart vem det är, även för min klass och den klass som nu går utbildningen och som ska ut på praktik i vår och troligtvis besöker byråer nu.

 36. Med risk för att min kommentar kommer dubbelt, jag är lite snabb på knapparna ibland.

  Även om det är en bransch jag älskar så finns det många assholes där ute. Och så är reklamvärlden full av ängsliga och osäkra människor, vilket tar sig märkliga uttryck ibland. Som att man kör lite Machiavellibeteenden t ex. Tänk att han var liten och ängslig (och hur han skulle se ut naken) så blir det enklare att skratta åt hela grejen.

  Min första kontakt med branschen var en mappvisning där jag ombads lämna kvar mappen. Och i min fantasi skulle cd:n vika upp min mapp inför stående ovationer och kontrollrumsapplåder på byråns måndagsmöte. Det som istället hände var att de tappade bort mappen, lite med en axelryckning, så jag själv fick återskapa den.

  Tvivla aldrig aldrig på din förmåga (även om det är sunt att tvivla ibland). Det här är i mångt och mycket en självförtroendebransch. Besök många byråer så kommer du till slut att hitta rätt. Men du kommer att gå på liknande nitar flera gånger under din karriär. När man jobbat några år blir de enklare att skaka av sig. När man är ny i branschen är man dock mer sårbar.

  Om du vet att du hittat rätt i det du vill kommer du också att hitta rätt sammanhang så småningom. Kollar man runt lite på din sajt blir man rätt säker på att du valt rätt väg.

  Lycka till med karriären.

 37. Jag har gått på Berghs och jag skulle aldrig vilja praktisera eller jobba hos någon som beter sig på det där viset! Jag har också haft liknande möten och telefonsamtal innan skolan som bara bestått av frågan: "Har du gått Berghs, Beckmans eller Forsbergs?" och när jag svarat nej har personen lagt på luren i örat på mig. Självklart kommer jag ihåg vilka de är och vilka jag inte ska ringa nu när jag gått ut. Det känns också ibland som att chefer på byråerna inte förstår att man pratar med sina skolkompisar om dem.

 38. En dålig chef kommer med värdelös feedback och hon
  brister i gråt och boxar på kudden hemma.
  Patetiskt. Det borde vara tecken nog att inte vilja göra praktik där.
  Istället börjar hon slösa tid över att analysera ett pucko.
  Skandal! och mina känslor! oj oj oj…. folk är olika.
  Välkommen till arbetslivet. Det blir så här ibland.

 39. Rätt skönt att du slapp ta ställning till om du ska ta ett jobb där. Man ska inte anställa kompetens eller skolor – man ska anställa människor. Sorry, Leif – du är fel ute.

 40. Men haha, det där är så typiskt bajsnödiga reklamare som måste visa sin storhet när deras karriär och bransch börjar falna. Och så oerhört naivt. Alltså Berghs är en lokal svensk utbildning. Världen är lite större än så…

  Jag har inte ens gått klart min lärarutbildning (skulle undervisa svenska och historia) och har jobbat som kommunikationschef på ett multinationellt resebolag, varit strateg på en av Sveriges största reklambyråer och är på väg att bli chef för ett väldigt stort sminkbolag som omsätter mer än alla reklambyråer i Sverige ihop. Och det klarade jag utan en Berghs-examen eller nån annan hypad liten Sverige-utbildning.

  Och efter många, många praktikanter kan jag säga att jag skitit fullständigt i deras utbildning. Allt har handlat om deras portfolio, deras passion för sitt yrkesområde och deras ambition. Om man stirrar sig blind på en lokal utbildning så är man så fruktansvärt lost. Jag vet inte om de här reklamarna missat att kolla på kartan, men Sverige är ganska litet.

 41. Heja! att du lyfter upp det här.

  Fick mig en VÄLDIGT snarlik erfarenhet för ett par år sedan. Också det på en välkänd reklambyrå med en välkänd branschperson (och jag kom också från en bra skola som råkade vara Inte Berghs). Andra frågan efter "Vad hette du nu igen?" var "Och när ska du börja plugga på Berghs?" Och i den stilen fortsatte resten av den sk intervjun…

  Både kränkande och patetiskt.
  Hoppas nästan att det var samma människa du träffade…en sån typ är liksom en för mycket för den är branschen.

  Lycka till och hoppas du hittar en vettig byrå där ute. Finns ju ändå turligt nog ett par stycken.

 42. Som kollega och god vän till Mats, ett par kommentarer upp så kan jag inte göra annat än hålla med. Jag har själv inte gått på någon skola alls och har ändå jobbat i branschen i 11 år nu.
  Den här obsession som de har med Berghs är så förbannat löjlig dessutom, min erfarenhet av den skolan(s elever dessutom) är knappast något som skulle få mig att hellre kalla en Berghsstudent eller någon annan på intervju.
  Det ÄR en skitbransch på många sätt, misogyn och ängslig.
  Men stå på dig, det finns så jävla många bra människor och byråer också.

 43. Så otroligt DÅLIG attityd.
  Jag halkade in i reklambranschen på ett bananskal och jobbar nu i ett av landets största företag. Jag vågar inte ens söka något annat jobb för jag vet att det är stentufft där ute och jag har bara lärt mig genom att jobba. 😛
  Slår vad om att du fick ett mkt bättre jobb sen. 🙂

 44. Fyfarao, jag blir så himla arg när jag läser det där!

  Jag har också min examen från en "mindre känd" skola utanför Stockholms gränser, och jag får alltid den där frågvisa minen till gensvar när jag berättar vart jag läst. Däremot har jag haft turen att nästan uteslutande fått möta väldigt trevliga människor i branschen när jag varit på praktikintervjuver; de som faktiskt uppskattar att man siktar högt trots att man inte är stöpt efter massan.

  Hoppas den där läskigt trångsynta Leif läser det här. Du var ändå för bra för dom Annika.

 45. Hej!
  Jag har gått på Beckmans och även om man vid mappvisning inte klagat på min skola så har de:
  1. Gäspat
  2. Sagt "behöver jag kolla på hela mappen, nä" Här fick jag praktikplats men det var ju inte så skoj med tanke på hans ointresse.
  3. Jag ville veta vad som var bra resp. mindre bra i min mapp och fick då endast det negativa.

  Sen har det gått bra också men det biter sig fast. Man sitter där med timmars hårt arbete och en stor del av sig själv och som man dessutom vet är bra och så gäspar folk och ger inte ens av sin tid som de avtalat.

 46. Men tänk på vad många bra chefer och byråer det finns ändå!

  De flesta som bokar in möten är beredda att ta sig tiden. (Varför skulle de annars boka mötet?) Ber man om konstruktiv kritik så får man det oftast. Kom ihåg det alla ni som ska söka praktik. Lycka till!

  Och till Johan som sagt något i all välmening… Detta inlägg är ju ett fantastiskt sätt att ta sig in i systemet och förändra det. Det har träffat många rakt i hjärtat och blivit välbesvarat, omskrivet och vidarelänkat av både kända och ickekända i branchen.

 47. Tack för att du påminner mig om varför jag valde att köra frilans istället för att dagarna i ända bråka med stofiler.

  Har gått på Berghs och kan gå i god för att det är lika mycket skit där som i världen i övrigt. Att höra att det finns gubbar som lever i den där skyddade världen fortfarande är fan tragiskt.

  Tycker att Leif borde outas. Är med på att det vid en första tanke kan ses som att man ev. bränner skepp men tror ändå att det finns mer positivt att hämta. Vet folk som fått jobb för mindre. Dock kanske 12 månader sent är lite väl, men ändå.

 48. Han betedde sig usel. Men. Och jag menar inte att det gäller din skola (vet inte vilken du gått på): det finns även flera skolor i Sverige som lovar jobb inom reklam men som inte berättar att de har ett dåligt rykte. Om du sker en skola, betalar dyrt för att komma in och INTE får göra avancerade arbetsprover för att bli antagen, så kan du (alltså inte du som i du; Annika, utan som i ett tips till aspirerande reklamstudenter därute)räkna med att skolan har ett dåligt (om alls något) rykte bland byråerna. Det kan också vara så att en skola blivit bättre, men själva slarvat med att visa byråerna det. Där är tex Medieskolan ett bra exempel. De verkar ha högre kvalitet numera men folk ser det som en låtsas-skola. Vilket är helt åt helvete för de elever som betalar dyrt för att gå där. Sedan så var det nog som så att denna CD pga din skola förväntade sig en dålig mapp. Och såklart färgades av det. Men om han hade tyckt att din mapp var på "rätt nivå" (vad det nu är), så hade han sagt det till dig oavsett skola. För de är tyvärr såna, de där gubbarna (och tjejerna); de tror att de SKA vara sådär, säga precis vad de tänker osv. Och sån är branchen, sån är kulturen. Så kan du räkna med att bli behandlad hela karriären om du hamnar på en av de stora eller heta byråerna. Önskar dig allt gott och tat du fortsätter stå upp mot denna skitkultur (som jag själv är en del av och försöker påverka, men shit det är svårt). Ang. berghs så är den bra (har själv gått där) MEN den har också enorma brister; eleverna uppfostras inte för verkliga förhållanden och det märks inte minst på slututställningen, då de har riktiga kunder med risiga budgetar, och plötsligt presterar betydligt mindre fantasifulla case. Ingen skola rustar dig för reklamvärlden, det är praktiken och din talang/mapp som tar dig framåt.

 49. gudars. så. jävla. deppigt. jag kan verkligen identifiera mig dig sittandes där på mötet. jag har nyligen gått ut berghs och visat mappen över halva stan. mina upplevelser har verkligen varit mest positiva. märker exempelvis att ALLA CDs har haft olika saker att säga om mina grejer. känns således fint att jobba i en bransch med asmkt subjektivitet. flera har tagit sig tid att – då deras byrå inte har haft anställningsmöjlighet för tillfället – kontakta vänner på andra byråer för att träffa mig. dödsfint liksom. men sedan har det funnits de där samtalen då folk lagt på luren så fort de hör ordet mappvisning, eller de gångerna då CDn visar sig vara en berghs-sågare med personlig berghsvendetta som ska tas ut genom mig, inte genom min faktiska mapp. då blir man ledsen; för det är fan viktigt som mapptittare att förstå att varje person som visar mapp för dig hoppas (men vågar inte erkänna för sig själv) att du ska ramla av stolen i lyrisk chock och snabbare än blixten hala fram ett kontrakt med ditt namn på. så är det. varje gång. men i stället får man höra att "ni förstår inte värdet av köpta kanaler" eller dyl. kanske är det valid feedback men för i helvete: sluta se på mig som en skola och börja se mig som den individ som sitter framför dig med en mapp fylld med låtsaskampanjer. vare sig jag gått berghs, beckmans, hyper eller kanske inget alls.

  nåja. nu när jag själv slipper visa mapp på ett tag så tänker jag i alla fall se till att den första som hör av sig till mig för att visa sin mapp får all den hjälp jag har att erbjuda. den personen ska tamigfan få ett ärligt svar om huruvida vi är i anställningsposition eller inte, feedback angående mappens upplägg följt av alla kontakter jag kan lyckas rota fram även om jag så måste rota igenom telefonböcker i gamla mobiltelefoner and whatnot.

 50. vilket praktpucko! jag svarar dagligen på ansökningar på vår designbyrå och vi har unga kreativa nyexaminerade på besök här för portfoliovisning men aldrig att vi skulle ens tänka på att bete sig som honom. Vi vet dock att dessa personer finns där ute. Är det inte lite väl trist att bara anställa folk från samma skola? Inskränkt. Mixa och blanda människor med olika bakgrunder och kompetens ger i alla fall oss de bästa resultat.

  Du är otroligt kreativ och duktig Annika! bra att du står på dig.

 51. Med risk för att egentligen inte bidrar met nått nytt i diskutionen skriver jag ändå.
  Kom ihåg detta då du precis hade varit på mötet… Vad ruttet av honom och köra "jag-är-bättre-än-du-lilla-gumman-som-inte-gått-på-berghs"snacket sådär! Föder sitt ego på bekostnad av att förnedra new, and up-comings…

  Tyvärr finns ett fundamentalt selektivt beteende i att han för enkelhetens skull programmerar in sig på berghsstudenter och intalar sedan sig att de är de bästa för att rättfärdiga sitt val. Förhoppningsvis får han gnugga lite på den där tankenöten till hjärna då han gång på gång inser sitt misstag, obviously då han missade dig! Sen kan man ta det i kombination med hans egna känsla av att hela tiden bekräfta sig själv och intala sig att "jag-är-duktig" för att HAN gick på berghs… Kanske förstår han att han inte riktigt har det som krävs längre i branschen och låter andra göra jobbet medan han leker hot-shot.

  LATHET+BEKRÄFTELSE = illa intervju 🙁

  Oj känner hur jag hettar till av allt detta och hur långt meddelandet blev (".)
  Ska själv ut på ev. intervjuer nu så man får väl bara stålsätta sig.

  Du är smart, företagsam och supersnäll Annika~ Tråkigt att det hände bara…

  kramar* kim

 52. Tråkigt, men tyvärr stöter man ihop med den där typen av beteende oavsett bransch man jobbar i.

  Du får försöka att inte göra hans problem till dina. Han visste att du inte hade gått på Berghs men valde ändå att tjata om det. Det säger mer om honom en vad det gör om dig.

  Du är ung, duktig och välutbildad. Det är bara att kämpa på.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *