Den hemmagjorda ansiktsrengöringen

Den hemmagjorda ansiktsrengöringen


För några veckor sedan fick min hy i ansiktet en felknäpp och det ploppade upp en hel svärm av finnar. Jag började leta huskurer och efter att ha slängt ut frågan på twitter fick jag tipset att kolla in bloggen June’s abstracts. Hon skriver en del om naturliga produkter och att göra egna med några enkla ingredienser. Jag hoppade genast på tåget med Ocm, Oil Cleansing Method. Sen kunde jag inte låta bli att köpa små förpackningar och göra etiketter till dem.


Ocm som det kallas blandas med ricinolja och någon annan olja, jag tog olivolja.
Ricinolja köper man på apoteket och är ett laxermedel, ja alltså sånt man dricker när det har tagit stopp i kroppen, men det kan även användas för att dra ut smuts ur porerna. Det är även lite uttorkande och därför behöver man en annan olja som väger upp.

Junes recept ser ut på detta vis:
oljig/fet hy: 30 % ricinolja, 70% oliv/solrosolja.
normal hy: 20 % ricinolja, 80 % oliv/solrosolja.
torr hy: 10 % ricinolja, 90 % oliv/solrosolja.

Sen gör du så här:


Ta lite olja


Värm det i händerna


Gnugga och massera in det i ansiktet en bra stund, det är bra för blodcirkulationen med.


Massera tills du känner att det blir som små små pyttekorn under fingrarna. Det är smutsen som dragit ur porerna.


Ta då en handduk som du inte är rädd om (oljan kan färga av sig). Blöt den under rinnande varmvatten, den ska bli riktigt het!


Lägg den över ansiktet och oljan kommer ångas bort från huden. Låt handduken ligga där tills den svalnat.


Torka sedan ansiktet med handduken, värm den under vatten igen och gör om proceduren några gånger (3-5) tills det känns som att oljan är borta. Sen är det klart!


June har även tipsat om hur man gör eget ansiktsvatten, så det har jag också gjort. Det ska lugna hyn och vissa tycker att det ger en jämnare färg.

Receptet är ungefär:
1 del äppelcidervinäger
4-10 delar vatten beroende på hur känslig du är. Äppelcidervinägern kan vara lite stark för hyn och dessutom luktar den rätt speciellt. Så ju känsligare ju mer vatten.


Ta lite av blandningen på en bomullstuss eller bomullspad


Stryk över hela ansiktet. Klart!

Jag använder ansiktstvätten, Ocm, dagligen. Oftast på kvällen. Ansiktsvattnet någon/några gånger i veckan. Min hy är långt ifrån perfekt, men den känns betydligt mycket bättre och väldigt mycket mjukare efter att jag började använda detta. Dessutom är det ju så roligt att göra saker själv.

OBS! Har fått tips att ocm inte ska användas för lång tid eller för ofta då huden kan skjuta en i ryggen och bli ledsen. Så ett varningens finger om ni redan har känslig hy och prova försiktigt!


Här får ni etiketterna av mig om ni skulle vilja göra egna små blandningar. Klicka på bilden för att få dem i större format.

21 thoughts on “Den hemmagjorda ansiktsrengöringen

 1. Jag har läst massor om ocm hos junes abstract och lady dahmer, och nu också hos dig! Måste absolut testa, man har ju inget att förlora liksom.

  Tack för att du delar med dig av de supersöta etiketterna!

 2. Vilka söta etiketter! Hemgjorda skönhetsprodukter är verkligen härligt, och så vet man ju exakt vad som är i och kan låta bli att köpa djurtestat hur lätt som helst (jag handlar mina ingredienser från crearome.se som är djurvänligt) ^^

 3. åå det där ska jag verkligen prova. Jag som normalt har typ dröm hud har helt plötsligt vid 21 års ålder blivit 14 igen..

 4. jag vill göra bara för att få klistra fast de fina etiketterna, men de kanske funkar på mina gamla sephora flaskor också…superfina är de i vilket fall som helst!

 5. Vilket fins inlägg! Fina, informativa bilder och jättesöta etiketter! Tack för länken 🙂
  Akta dig för att tvätta med ocm för ofta bara, jag ska precis skriva ett nytt inlägg om det i min blogg. Vissa personers hud klarar inte av att man tvättar med ocm varje dag, eftersom det är en riktig djuprengöring. Ibland kan det ge motsatt effekt. Det är förstås olika för alla, men nu vet du det i alla fall. Jag ska uppdatera hos mig om det också, som sagt.
  Kram.

 6. Hej! Olja är verkligen det rätta. Kolla in lyxiga, helt ekologiska ansiktsprodukter hos http://www.turkos.se Det är LYX vill jag mena, och min hud har aldrig någonsin varit i bättre skick än med dessa grejer. Allra bäst är det att gå dit på behandling och få en speciell oljeblandning som används istället för ansiktskräm el dyl. Varma hälsningar! /e

 7. väldigt fina etiketter.
  jag orkar sällan göra saker själv, som att baka kaka eller göra eget ansiktsvatten.
  det enda jag skulle orka göra är nog just etiketterna, men min hy är också rätt knäpp just nu och borde få lite mer kärlek, så tack för tipset.

 8. Det är precis vad jag behöver just nu! Har halvhjärtat funderat hur man skulle kunna göra egen ansiktstvätt.

  Super!

 9. Så jädra grymt! Tack! Att tillverka sina egna grejor är att ta tillbaka sin makt. Det börjar med små saker, men det är de små sakerna som bygger momentum. Att tillverka saker själv och samtidigt fråga sig vad man faktikst behöver för grejor för att må bra är så underbart! Enkelheten! Love it! Hoppas du förstår vad jag menar. Tack igen!

  Boktips: Rensa i röran med feng shui.
  Det är inte ofta jag säger detta, men lita på mig. Det är så mycket enkel och PRAKTISK visdom i den.

  Kram!

  /some medmänniska out there

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *