Svar på frågorna om företagande och skapande

Svar på frågorna om företagande och skapande

en tryckt kopia av badkarstösen.

Vad använder du för tryckmetod för dina bilder?har du några tips till den som vill starta eget företag och börja frilansa?
Jag beställer bilderna från Crimson.se. Det är ett fotolab egentligen och jag försöker kolla om det finns något annat tryckeri som kan trycka på annan sorts papper som jag hellre vill ha. Men det gäller att hitta något i en lagom prisklass..

När jag startade mitt företag så gick jag till Nyföretagarcentrum och de hjälpte mig fylla i papper om FA-skatteseden och de kan även ordna med en coach som kan vara stöd och hjälp. Jag tog dock aldrig chansen till mer hjälp därifrån, men det verkade väldigt bra i alla fall.

Nyföretagarcentrum brukar finnas i många olika städer.
Går du på universitet så finns Drivhuset i några olika städer som har kurser i entreprenörskap och erbjuder dig den hjälp du behöver. Vill du ha någon att prata ekonomi med så fixar de någon som du får prata ekonomi med. I Karlstad finns de och är väldigt snälla i alla fall.
Det kan dock vara jobbigt med alla papper om det man helst vill göra är att skapa. Det finns ett antal olika företag som har tjänster som gör att du blir anställd av dem istället. Alltså, du anställer dem för att anställa dig och får därför ut lön från dem istället för att behöva fiffla med en massa papper själv, vilket också kan vara skönt.
Sen gäller det väl att hitta kunder och det handlar förstås alltid om att ha kontakter och att visa sig framme. Jag har till exempel fått många av mina jobb på grund av bloggen, att någon sett mina illustrationer, lagt det på minnet och ringt mig när de har något som passar. Jag skickade ut ett gäng böcker med illustrationer till diverse tidningar, reklambyråer och företag. Men fick inte ett enda napp med dem, eller, inte än i alla fall. De får ju så mycket sådana saker hela tiden så det är väl svårt att sticka ut och kanske svårt för företagen att hitta uppdrag som passar.
Inte för att jag lever på konsten direkt.
Åh vart ska jag börja, känns nästan lite dumt att ha läst så länge på din blogg utan att kommentera först nu. ( fast jag gav iofs ett tips om älvsnabben.. ) 
Kan du inte berätta lite hur du gjorde den söta rymdsnutten?
 Vad kan du inte vara utan när du skissar/tecknar/ritar ?
 Vad brukar du göra när du ritar? Tex ngn favorit musik att lyssna på, ngt snask, sitter du vid bordet på golvet ? 🙂 Alla har vi ju våra små egenheter när vi ritar :)

 Du har en underbart inspirerande blogg, roligt att du är i Göteborg,
Tack! Älvsnabbentipset var super, nu går jag till sjöss varje morgon.
När jag ritar större bilder så är golvet den bästa arbetsplatsen och natten den bästa arbetstiden. Blir det långa pass som jag sitter och ritar så blir man lätt så fokuserad att man inte bryr sig om att musiken tystnar eller att tiden går. Jag har dock några gånger råkat ha dörren stängd till ett mindre rum, målat med starka tuschpennor några decimeter från ansiktet och rest mig upp efter ett tag och blivit hemskt snurrig… Vädring är att föredra när de stora tuschpennorna är med i leken.
Annars så är det nog inget speciellt. Jag brukar ha svårt att se tv eller film utan att göra något med händerna och jag har mer och mer problem att läsa just för att händerna måste vara alldeles för still. Jag blir otålig och vill göra något annat.
Sen så har jag tyvärr fått problem med min handled senaste åren och får hemskt ont om jag ritar länge ibland. En slags illamåendekänsla i handleden. Det är väldigt tråkigt.
Animationen är gjord i programmet Pencil som är gratis och väldigt enkelt. Det som klassisk animation där man ritar varje ruta, så det är så jag gjort, ruta för ruta med ungefär samma motiv. En ritplatta är nog att föredra, annars är det väldigt svårt att få saker och ting rätt.
programmet pencil

Hej. Eftersom jag alskar din konst sa vill jag saklart veta lite mer om den…


1) Hur du gor nar du animerar (sarskilt de som du ritat)? Hur borjar du projektet? Vilka program och tekniker anvander du? Nagot som ar bra att tanka pa? En liten mini-guide kanske?


2) Nar du fotograferar, vad anvander du for kamera, objektiv och utrustning i stora lag (blixt? stativ? osv)? Vad brukar du anvanda dig av for installningar (typ nar du tar portratt)? Brukar du redigera bilderna, och i sa fall, vad redigerar du? Hur far du ogonen att bli sa klara? 
Kram.

Tack!
De tecknade animationerna är gjorda i programmet Pencil. Det är klassisk animation där man ritar varje ruta för sig, men det är väldigt enkelt och jag har haft en ritplatta när jag ritat. (se ovan) Jag brukar inte tänka så mycket när jag gör saker, jag bara gör. Någonstans kanske det finns en liten historia att berätta eller någon idé. Men när det gäller animationerna (både de fotade och de tecknade, speciellt de tecknade) så får de ha sina egna liv och animationen skapas eftersom.
Jag använder Photoshop och illustrator mest, Aftereffects till film.

I somras tappade jag min Canon Eos 400d i golvet på IKEA, det är sånt som blir när man har med sig kameran överallt. Mitt favoritobjektiv var på och trycktes in i kameran och gick sönder. Det var en mycket ledsam stund.
Nu har jag lånad kamera från Syster+svåger, men det är samma modell, ett fint objektiv lånatinnanköp av en vän (17-55 2,8) och ett nyinköpt men begagnat objektiv som är likadant som det jag rev sönder i somras, ett 50mm 1,8 som nog ändå är favoriten.
Jag har även en blixt som går att rikta, men använder sällan. Det naturliga ljuset är bäst om det finns. Stativ äger jag inget och ska kameran ställas upp på saker bygger jag upp farliga högar av böcker och handdukar för att få rätt vinkel.

Jag är dessutom hemskt sugen på att köpa Canon eos 550d när den kommer.

Jag redigerar alltid bilderna, jag tycker nog inte en bild är klar bara för att man knäppt bilden. Om jag vill få en viss känsla i bilderna med färger och så vidare så sker det i efterhand. Även om jag har för mig att jag ställt in något på själva kameran som gör bilderna lite mer kontrastrika och färggranna redan från början.
Jag redigerar i photoshop, ändrar kontraster och drar lite i färgkurvorna tills jag hittar något bra. Bilderna råkar mest bli smått gultonade som ni kanske märkt.

Hur ritar du mest, på datorn eller papper?
På papper med tusch, scannar in, färglägger digitalt.

One thought on “Svar på frågorna om företagande och skapande

  1. åh vilket bra inlägg precis sådant jag har velat frågat men kanske inte riktigt har velat störa dig med så tack.

    Din blogg är en av mina absoluta favoriter! du är verkligen inspirerande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *