Saker jag saknar med Sverige och Skellefteå

Saker jag saknar med Sverige och Skellefteå

Halebop Jag saknar att kunna ringa för endast 0,69 kr hur mycket som helst till alla som är bra. Jag saknar att ladda kortet med 300 kr och skicka obegränsat mycket sms till fler än jag vill i en månad.

Att hitta Jag ska inte sticka under stol att jag har världens sämsta lokalsinne, men i Skellefteå och Burträsk hittade jag i alla fall lite bättre än här

Mat Det är inte det att jag ogillar maten här, inte alls. Men det är stört omöjligt att komma på vad man ska äta. Vegetariska recept sökes. Pasta är billigt och det är skördemarknad varje dag på ett torg i närheten, så grönsaker och rotfrukter finns det gott om. Kött är däremot svårare, så heltidsvegetarian verkar inte bli en omöjlighet. Observera att vi inte har en ugn.
De har inte alls lika mycket mjölkprodukter som i Sverige. Jag har inte sett någon yoghurt mer än i efterrättsformat i pytteformar. Mjölken smakar lite mystiskt. Antingen mycket sötare eller bara mycket konstigare, men det funkar såklart till flingor (tycker jag i alla fall, Tobias är lite bitter om mornarna).

Att kommunicera över huvud taget Språket såklart, svårt svårt svårt. Jag kan förstå någorlunda men att försöka få sagt det jag vill säga på franska är omöjligt. Tror dessutom jag drabbas av social inkompetens när jag pratar med nytt folk. Även om jag hade kunnat franska flytande hade jag nog haft problem att hålla igång ett samtal.

Renlighet I form av vatten som inte gör att håret blir strävt och stort som en boll (okej, volym är bra ibland men det här är bara konstigt, Robert höll med och sa att hans hår blev konstigt också.). Saknar även renlighet på gatorna, trampade i hundskit häromdagen när jag inte var tillräckligt uppmärksam. Flyttstädning är som jag redan sagt obefintligt i Frankrike. Vi har just rengjort tvättmaskinen i förhoppning om att våra kläder inte blir lika smutsiga som tvättmedelsfacket i den var.

Musik Ja, såklart vi lyssnar på den musik jag har på datorn, men det finns ju så mycket mer musik. Ny musik och sådär. Inte lätt att hålla koll på sånt nu.

TV / Film Vi ska få en tv och det är bra. Just nu finns det inget att bara slötitta på, inte ens på datorn! Jag skulle ha tagit med mig åtminstone en film eller två. Det finns inte så mycket att fördriva tiden med här. Förhoppningsvis kommer vi att förstå någonting när vi väl får vår lilla tv.
Internet Världen är stor men blir mindre när man kan hålla koll på folk och ställen via msn och internet. Hade vi haft internet hade man kunnat prata via Skype istället för att ringa dyra samtal, letat upp bra recept, kollat på vad det kostar att resa hem och så vidare, kunnat följa alla bloggar och så vidare. Internet är ganska bra. Fast jag saknar det egentligen mindre än jag trott. Jag kommer inte på vad det är jag ska kolla när vi väl sitter en timma på ett internetcafé någonstans. Men det där att kunna tvärkolla upp något när man behöver är lite svårt.

Vännerna såklart Ni trodde väl inte att ni inte skulle få plats här. Jag saknar att spontangöra saker och se film bara för att umgås, hänga på caféer och dricka chailatte och diskutera choklad och framtiden (helt plötsligt var den här), sitta ute mitt i sommaren, sitta på taket på odalgatan 5 och spela gitarr (ja, jag vet, det var rätt längesedan nu, men ändå), äta äpplen ur någons äppelträd, åka bil och lyssna på bra musik på högsta volym och sjunga med, saknar att prata om vad som helst långt in på nätterna i telefon eller msn eller sittandes i sängen hos Tove eller Susanne. Jag saknar att bara vara.

Visste ni att hemlängtan känns som ett litet litet sugande hål i magen, som kolsyra som gör lite ont och lite som en klump i halsen.

Fast jag måste även erkänna att jag trivs rätt bra här också.
För vad jag har hört så sitter folk i fleecetröjor i Skellefteå och fryser, här går jag runt i klänning hela dagarna och snarare svettas. Fast det börjar bli höst här också och första kvällen när vi var ute och åt med Benoit föll det ett löv på min tallrik.
Det är mysigt att gå runt på kvällarna för det känns väldigt tryggt. Staden känns väldigt liten trots att den är ganska stor. Jag börjar tycka att vår lägenhet är ganska mysig och den känns som något man kan kalla hemma. Inatt fick jag sova i min egna bäddsoffa till och med!
Folk är väldigt trevliga trots att jag inte förstår så mycket. De är glada och ler och jag ler tillbaka.

Det där med att Frankrike skulle vara ett land med mycket kärlek stämmer väldigt bra också. Jag fick en chock när jag tog en promenad häromkvällen och alla verkade gå och hålla handen, hålla om varandra stå bakom ett gathörn och kyssas, stå mitt på ett torg och kyssas ännu mer. Påpekade detta för Tobias och när vi då var på jakt efter någonstans att se rugbymatchen gick det fyra personer framför oss på gatan. De två första strosade lugnt med händerna runt varandras midjor och huvudena lutade mot varandra. De två följande höll varandra i handen och skrattade. Sen hann vi bara gå några meter till innan ett tredje par svängde in framför oss, lika lidelsefulla, lika förälskade som de andra. Vilket tur jag har att jag tycker det är skönt att slippa hålla handen och vara kär!

Jag har lärt mig
Att gatorna i Aix är runda, man tror man går åt ett håll men plötsligt är man tillbaka där man startade.
Kindpussas. Det ska göras först åt höger och sen åt vänster. Sen säger man vad man heter om man inte träffats förr.
Detta görs som hälsningsfras och som hejdå.
Att inte säga Bonjour på kvällen, för då heter det ju bon soirée eller bon soir (godkväll alltså, vet dock inte vad skillnaden är mellan de två)

För övrigt har jag blivit biten av nåt, eller så är det utslag. Det kliar oerhört i alla fall.

3 thoughts on “Saker jag saknar med Sverige och Skellefteå

  1. Så massören, nu är du redo att påbörja den del av en resa som är den viktiga, den inre. När man reser finns tid för sådant som inte hinns med i ens hem, i vårt samhälle. Läs böcker, skriv långa brev, dikter eller noveller. Spela gitarren, har du ingen -> köp en! Och passa på, så fort du blir hemmastadd reser tiden bort!
    Nu har du även fått ta deln av det faktum som många upplever men de flesta sedan förnekar, det är inte särskilt kul att åka ut och resa alla gånger. I början är det mest trist och man längtar hem. Vem är jag, vad tråkig jag är och så vidare med tankar angående identiteten i det nya språket. En resa är i mångt och mycket ett sätt att höja sitt sociala kapital, sin status, få något att prata om. I efterhand finns de goda minnena kvar. Givetvis är det inte nattsvart (för vissa aldrig, för andra tvärtom), men när tankarna på att boka första planet hem kommer, stäng då dörren om dig, förvissad om att efter en tid kommer en varm vind blåsande in genom fönstret.
    Med andra ord: Ibland känns det jobbigt och trist och ledsamt, det är normalt och händer nästan alla. Oftast blir det bra, du kommer minnas en underlig tid med underliga händelser, dina nedstämda känslor minns du inte mer.

    Jag hoppas du har kul, annars-> gör något av ditt lidande! 🙂
    /Marco Polo

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *