Svaren på era frågor, del 1

Svaren på era frågor, del 1Jag skulle vilja veta hur ditt liv ser ut nu. Jag har inte riktigt hängt med på var du bor, var du jobbar, vad dina planer för den närmaste tiden är? Typ en snabb sammanfattning av ditt liv just nu tänker jag!

Jag bor i Stockholm i en liten tvåa tillsammans med min Joakim. Vi flyttade hit i augusti förra året då jag började min reklampraktik på byrån Great Works och Joakim fick jobb på en designbyrå som webbutvecklare.
I december slutade min praktik och jag tog examen, Great Works ville gärna ha kvar mig så nu jobbar jag där som creative.
Som creative på Great Works kan man jobba antingen som idéhittepåare (concept creative) eller designer/ux (experience creative). Jag ligger mer åt designhållet med strävan att utveckla mitt idéskapande mer.
Nu senast har jag varit med i arbetsgruppen för den här kampanjen.

När jag är inte jobbar så tycker jag om att ha en filt på mig, se serier och pyssla så mycket jag kan. Det är lite som rekreation. Sen har jag turen att ha min syster med familj i samma stad så som ni märkt hänger jag mycket med henne, hennes man och deras barn Judit och Ruben. Förhoppningsvis gör våren mig lite piggare än jag varit och det blir mer saker att hitta på.Ja men då så. Du svarade nämligen inte på när jag frågade om din utbildning. Snälla berätta om reklamutbildningen du gick i Göteborg. Tycker det är dålig info på deras sida. Är sugen på att söka den. Har du några tips på vad man bör tänka på eller om man kanske ska göra någonting speciellt innan man söker? Är jobbchanserna stora? Är den lärorik? Är det svårt att komma in? Vet du om det är mångamånga som söker? Ser nämligen att de inte tar in särskilt många. Visst kostar den inte pengar som Berghs och de andra stora skolorna? 
Kram och fan vad du är duktig på ditt.

Tack!
Min utbildning hette Reklam och Marknadsföring på Yrkeshögskolan Göteborg. Ungefär hälften hade inriktningen copywriter och hälften hade, som jag, inriktningen art director. Det är en YH-utbildning och har därför väldigt mycket praktik. Vi hade sju månader på slutet som vi fick dela upp hur vi ville. Vissa var på ett enda ställe hela tiden, jag var på två olika byråer och någon annan valde tre. Praktiken var något vi själva fixade men skolan har ett nära samarbete med många av reklambyråerna i Göteborg och har ett otroligt bra rykte. I Stockholm är skolan fortfarande rätt okänd, och ni som läste inlägget om mannen på den välkända reklambyrån som bara tog emot praktikanter från Berghs kanske kommer ihåg att vissa inte är helt tillmötesgående alla gånger, men de får man jobba sig runt.

Under utbildningen är alla kurser små eller stora projekt mot riktiga eller fiktiva kunder och lärarna är alltid yrkesverksamma i branschen. Under stort sett hela utbildningen läste art director och copywriters tillsammans och vi blev uppdelade i olika team för varje uppgift. Fokus ligger främst på att skapa idéer för reklamen. Det är alltså inte designutbildning eller skrivarutbildning, men självklart tränar man även på de sakerna i de olika projekten.

Det är sant att utbildningen är avgiftsfri och CSN-berättigad. Vi får även leasa datorer, macbooks, inklusive program som behövs för en överkomlig terminsbaserad summa. Jag gillar det, för det gör utbildningen mer tillgänglig.
Ansökan till utbildningen sker genom arbetsprov och om jag har fått rätt siffror så var det ungefär 7% som kom in när jag sökte, vi var 32 i klassen. De flesta hade någon slags utbildning med sig, några hade jobbat som översättare, några hade varit assistenter på reklambyråer, några hade läst marknadsföring på universitetet i tusen år, någon kom nästan direkt från gymnasiet. Så det var väldigt olika, åldern sträckte sig mellan 21 och 32 men de flesta var någonstans i mitten. Det är bra att ha med sig lite erfarenhet från något, men det är inte ett krav.

Jobbchanserna är väldigt bra, de allra flesta i min klass har fått jobb och de flesta fick det på stället de gjorde praktik på. Det är en grym fördel att ha så mycket praktik och ha den på slutet, för det är bara att börja jobba dagen efter praktiken slutar om allt har funkat bra (vissa i klassen började jobba långt innan praktiken egentligen var slut, och det går ju alldeles utmärkt det med).

Utbildningen startar i januari, arbetsproverna kommer ut någon gång under hösten.

Har haft en sorgligt jobbig period i livet men kämpat på ändå. Går en kurs på mitt program som inte alls är kul och det är inte alls peppigt och vad jag vill göra. MEN jag kämpar på ändå, och anstränger mig till en miljon som jag alltid gör. MEN jag fick Underkänt på min tenta som jag kämpade ihjäl mig med. 
Men jag fick U.. Har aldrig fått det där U:t förut och jag känner mej så sjukt värdelös och i botten.

Är det OK att få ett U? Hur blir man på topp igen efter ett U?
Är jag dum som tar det så jä*la hårt?

Kram.Det är snarare sjukt trist att man ska ta det så hårt. Det låter som att vi är lite lika. Jag hade haft en kort dåligt period under gymnasiet varpå ett matteprov skulle göras. Jag visste att det hade gått dåligt, men fattade ingenting när det kom tillbaka och jag var några poäng under godkänt. Jag hade aldrig någonsin fått något annat än vg och mvg, någonsin, så ett ig fanns inte på kartan. Det var en ordentlig törn på självförtroendet för jag var ju ingen underkänd person. Det är så lätt att ta det så hårt när man vet att det inte är likt en själv. Sen skulle jag berätta detta för min mamma, som verkligen är förstående och hela den biten. Men jag tror att hon blev lika chockad som jag själv. Man känner sig misslyckad, samtidigt känner man sig dum som känner sig så misslyckad för man är ju inte ensam om det och man vet egentligen att det inte är hela världen fast det känns som det just då.

Det är inte lätt att alltid vara på topp, och man måste nog bara acceptera det. Du kommer göra en omtenta när du tagit igen dig och funkar det inte då får du säkert göra en omtenta igen tills du klarar dig.
Till slut måste man svälja den där stoltheten om att man är oövervinnerlig, det kommer göra ont, men man lär känna sig själv lite bättre och om du någon gång får ett till U så kommer det kännas trist, men hela din värld går inte under. Livet är faktiskt mer än utbildning och karriär.

Hej!
Jag är nyfiken på du någonsin kommer att börja sälja din affisch/poster som heter ”kom nu då” du vet, den med en kille och en tjej som hänger i ett knippe ballonger? 😀 

Sen undrar jag om var du hittar all din inspiration någonstans?

Åh, alltså det här med min shop. Det märks kanske inte att det går särskilt bra för mig att fylla behoven som finns? Jag önskar att någon annan tog över och tog hand om att printa och posta för jag vill ju att ni ska få ha bilderna på väggarna om ni vill det. Det är ju den bästa uppskattningen som finns! Men ärligt talat så blir det hela ett stressmoment för mig och jag känner att mitt 9-6-jobb tar energin att inte orka ställa sig och fixa med det på kvällstid. Det är synd. Jag tänker på det varje dag, men måste köpa färg till min skrivare jag printar på, för att sedan kunna fylla på lagren i min shop för att sedan vara redo att skicka iväg beställningar.
För att svara på frågan lite mera rakt: Jag har lika dålig koll som du på när shoppen kommer uppdateras, typ, när jag känner att jag hinner och orkar. Tanken är att det ska gå att beställa prints genom den och tanken är att lagren ska fyllas på. Men jag vet inte när.

Min inspiration? I det som är fint och det som är fult och det som känns magen!Oj, frågestund va kul! Då undrar jag hur du kan göra så fina illustrationer och kanske man kan få lite tips på hur man gör dem.. Jag skulle nämligen vilja lära mej lite mer om sådant. Även om du inte kan föda upp duvor tror jag illustrationer är något du förstår dej på:) men de va så opersonligt.. 


…så ja undrar också om du gillar glass, men de gör vel alla? 😀

Det är svårt att ge tips på hur man ska göra för att illustrera bra. Träna, träna, träna. Sjukt tråkigt svar men ändå sant. Sen är det inte viktigast att rita fotorealistiskt, utan hitta sin stil och sitt sätt att uttrycka sig. Det finns miljoner olika sätt att göra.

Såklart jag gillar glass! Jag gillar det så mycket att jag en gång hade ett band vars enda låt handlade om en kvinna som åt för mycket piggelin.


Vad är din godaste efterrätt du gör till en kväll med glada vänner?

Créme Brûlée för att det är gott och kul att bränna sockret.
Cake pops för att det är fantastiskt att se hur det lyser i ögonen på de som äter det för första gången. Barn som vuxna.
Glass med varma bär eller chokladsås för att det är enkelt och gott och går snabbt
Rabarberpaj om det vore sommar.
Eller rätt och slätt mango, godast frukten som finns.

Bilden är fotograferad av Anna, min bakande vän, när vi gjorde cakepops tillsammans.


Hur kom det sig att du flyttade ner från Västerbotten? Eller var det hela familjen, eftersom din syster bor i närheten?
Favoritlåt?
Om du får beskriva dig själv med tre ord, bara bra egenskaper, vilka använder du då?
Kram!

Jag tänkte aldrig att jag skulle stanna kvar konstant i Västerbotten. Jag åkte över till Frankrike efter gymnasiet, sen var jag tillbaka i Skellefteå en termin innan jag flyttade så långt söderut jag kunde utan att lämna landet – till Östra Grevie utanför Malmö. Det var en folkhögskola jag orkade vara kvar på i två veckor innan jag flyttade till Värmländska Karlstad till Joakim och en fantastisk korridor. Sen studerade jag i Göteborg i två år och sedan blev det Stockholm. Mycket på grund av att det är så mycket närmre hem härifrån än alla andra ställen och det är sjukt bra att min syster bor här med. Hon flyttade dock hit för evigheter sen, det skiljer sju år mellan oss så jag tror jag gick på högstadiet eller början av gymnasiet när hon flyttade hit.
Det är märkligt att man blir mer och mer hemmakär ju längre man varit bortflyttad. Jag och min kille har pratat om att vi troligtvis kommer flytta i Umeå inom fem år, men man vet aldrig.

Favoritlåt just nu: Yelle – Comme un enfant:

Bästa låten att tokdansa till på morgonen innan man går till jobbet, hoppa runt med Judit och få henne att låtsasdansa techtonic och fantastisk låt att springa till på gymet. Sjukt bra.
Annars har det blivit en hel del musik från trettiotalet senaste tiden.

Tre ord som jag tror beskriver mig:
Snäll
Påhittig
Kul

Helst skulle jag vilja beskriva mig med djärv och äventyrlig, men det hade nog varit att komma med osanning.

2 thoughts on “Svaren på era frågor, del 1

  1. jag har tänkt att jag ska skriva till dig säkert hundra gånger. jag hade läst din blogg ett tag innan det plötsligt kom upp en bild, kanske var det i julas minns inte riktigt.
    blev så otroligt chockad, "Det ser ju ut som mitt kök" tänkte jag, sen tänkte jag "det ser ut som jonas och sebbe". det tog en stund innan jag insåg att vi bott i samma korridor. Var tvungen att gå ut och fråga om det verkligen var så, att du hade bott här.
    "men natalie, det är ju hon som ritat alla de fina bilderna som sitter på kylskåpen" fick jag som svar.
    ryktena säger att ni var två himla fina människor när ni bodde här så jag tänkte mest bara säga Hej, för världen är bra liten ibland.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *