Den stora trendspaningen 2013

Den stora trendspaningen 2013

Jag har kollat igenom många visningar och vänt på varenda modesten bara för er, kära läsare, så att vi ska få en inblick i hur världen kommer att se ut och vara. Jag har hittat och valt ut fyra trender jag känner kommer att vara viktiga inom den närmsta framtiden och stilförebilder att inspireras av. Var god välj en att följa hela året eller byt varje kvartal.
Alla bilder (förutom stilförebilderna såklart) kommer från Stylebistro. Nu kör vi.1. Retro from the future.

Vivienne Westwood
Tata Naka
Oscar de la renta
Louis Vuitton
Christopher Kane, Thom Browne
Den första spaningen handlar om den övermaxade retrolooken. Tänk Andy Warhols Marilyn och husen i Edward Scissorhands. De klara färgerna är intensiva och modellerna ser nästan robotlika ut i sina stela frisyrer och neonfärgade kläder. 50’s on crack kan man säga. Louis Vuittons kollektion andas visserligen snarare 60-tal, men har samma känsla av det superfabricerade med modeller, som säkert var med i The Shining som barn, sida vid sida i likadant mönstrade klänningar som tog sig till visningen i rulltrappa. Christopher Kane har letat upp sin mormors nattlinne som förvånansvärt gör modellen läskigare. 

Stilförebild:

Martian Girl från Mars Attacks

2. This means war.

Philip Treacy


Haizhen Wang 


Yohji Yamamoto, Nicholas K

Lanvin

Patroner, hjälmar, flygmössor och ökenkamouflage, ni förstår vart det här är på väg. För vissa designers betyder våren 2013 krig. Det blir krig i luften, i sanden och klassiskt man mot man. Dystopin når sitt kulmen och, okej, jag såg precis Matrixtrilogin för första gången så jag kanske påverkas av det, men om man räknar in det antal zombiefilmer som har premiär under våren så känns tron om apokalypsen inte långt borta.


Stilförebild:


Ja, Matrix var det alltså. Trinity är solklar stilförebild med hennes stenhårda sparkar och tajta svarta fodral.


3. Mermaids and magic.

The Blonds
Armani, Jason WuChado Ralph Rucci


Betsey Johnson


Corrie Nielsen


Jonathan Saunders, Nina Ricci

Som kontrast till krig kommer sagor och magi. Här är det böljande tyger och glitter som om det vore vatten och fiskfjäll. Corrie Nielsens klänningar ser ut som musslor, Chado Ralph Rucci har tillverkat en rosa anemon och Betsey Johnson tar vattentrenden ett steg längre genom simfötter och fiskformade väskor. Har du ingen egen fena så fram med sötvattenspärlorna, saltvattensprayen och skaffa dig ett akvarium så är du nästan där.


Stilförebild:

Darryl Hannah i Splash

4. Defaced

Gareth Pugh, Jeremy Scott


Maison Martin Margiela, Julien DavidAlexander McQueen, Philip Treacy

Hos bland andra Gareth Pugh och Jeremy scott finns slöjor i olika variationer. Maison Martin Margiela har i efterhand delvis suddat ut modellernas ansikten och hos Julien David stylades modellerna så deras ögon inte syntes genom luggen. Är detta en önskan att om att få vara anonym eller ett avpersonifierande?

Stilförebild:


Ninni – det osynliga barnet.

7 thoughts on “Den stora trendspaningen 2013

  1. Hej!
    Jag är på jakt efter nya glasögon och här var dem! Första bilden i det här inlägget, vilket märka är de av?? Finfina!

    /Moa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *