Dagens

Dagens


Idag ska jag visa tre bra saker, alla från min farbrors gård där vi firade jul. Eller fyra med denna bild på en försvunnen tavla och en blek tapet. Det är från huset där farmor bodde och det kallas sommarköket.

De tre är:
Dagens museum
Dagens robot
Dagens söta djur


1. Dagens museum. 
På vinden på sommarköket har min mamma och min farbrors fru byggt ett slags museum med en massa prylar som lagts på hög. Det blir lätt så på en gård som funnits i släkten i minst tvåhundra år.


Där finns plåtburkar, metallburkar, kaffekvarnar, gamla leksaker, skolbänkar, bläck, verktyg och en massa mer


I rummet längre in, som en gång användes som sovplats, hänger det kläder från 40-50-talet. Mest amerikaklänningar, alltså sådana som emigrerade släktingar tog med sig som tillbaka när de hälsade på. Där finns även lite kammar och speglar och en och annan hatt.


2. Dagens robot
Mjölkroboten! Föga hade jag kunnat ana hur fantastisk denna robot var. Den översteg mina vildaste drömmar om hur en mjölkrobot skulle fungera. Korna får traska runt som de vill i ladugården. Sedan går de självmant och ställer sig på plats hos maskinen när de vill, i maskinen får kossan en bit mat och samtidigt kommer denna arm som syns på bilden in och med lasersikte läser den av juvret och prickar spenarna. Dessutom tar roboten prover och om kossan varit sjuk eller kalvat nyligen så vet roboten det och tar inte med den mjölken till det som skickas till mejeriet. Framtiden alltså.


3. Dagens söta djur
Min kusin (hon som vi hälsade på hemma hos i ett tidigare inlägg) har haft en fjällko länge. Tre dagar innan vi kom och hälsade på hade hon fött den här dundersöta fjällkalven.


Med fläckiga framben.


Och långa långa ögonfransar. Gullspira heter hon.

2 thoughts on “Dagens

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *