Svar på en fråga: Pinterest

Svar på en fråga: PinterestHej Annika! Då undrar jag hur du ser på Pinterest och att dina bilder blir pinnade? Jag ser ju att du har en ”pin it”-knapp, så jag antar att det är ok att pinna då. Jag har precis skaffat Pinterest, och funderar bara på om någon kan misstycka om jag pinnar, eller om det bara känns roligt. 
Har skrivit min undran här: www.sannaq.ratata.fi 
För det första: mycket bra sammanfattat om vad Pinterest är. Jag har använt sidan i drygt ett år och gillade det faktum att länkarna sparades. Många gånger använder jag bilderna som referenser till en viss sorts estetik och uttryck, då vill jag gärna ha kvar namnet på den som skapade det. 
Det som krävs för att få ut bästa användningen av sidan är att följa rätt personer, och nästan ännu viktigare är det vilka boards (mappar) man följer från dessa personer. Till exempel så skulle Lisas board med bilder på hundar inte intressera mig, men hennes board med designade förpackningar skulle. 
Att ”pinna” (lägga in en inspirationsbild i en av sina ’boards’. Jämför med att sätta upp en bild på en anslagstavla) är att bryta mot upphovsrätsslagen. Jag hade ingen aning innan allt blev omskrivet. Men det är lika mycket att bryta mot upphovsrätten som att lägga upp någon annans bild på facebook, på din blogg, tumblr, ffffound eller liknande, utan att fråga den som äger upphovsrätten.
Varför just Pinterest blivit så omskrivet vet jag inte. Min teori är för att sidan växt så explosionsartat, sedan starten 2009 har sidan över 11 miljoner användare.
Terms and conditions är oftast skrivet på ett sådant sätt att det känns som att man inte ska förstå och jag tror inte jag är den enda som inte läser dem särskilt noga. Men vad jag har förstått har det varit två saker i Pinterests texter som gör det hela lite obehagligt. 
1. Om kreatören av något du har på din Pinterest skulle välja att stämma dig, då måste du betala alla juridiska kostnader för både dig och företaget Pinterest. Det spelar alltså ingen roll om du blir fälld eller inte, troligtvis skulle detta ruinera dig ändå.
Och nej, att länken finns kvar till ursprungskällan spelar ingen roll. 
2. I Pinterests avtal står det att du bör inte pinna bilder du inte äger rättigheterna till, samtidigt rekommenderar de dig att inte lägga upp ditt eget material. Det blir där ett problem, vad är sidan till för egentligen?
Enligt den här artikeln, som är värd att läsa om du undrar, så verkar det som att det inte riktigt är klargjort om Pinterest är olagligt eller inte. Så länge ingen gör pengar på sidan så finns det fortfarande hopp att den går under det som kallas fair use, vilket de själva hävdar sedan en omskrivning av deras villkor för några dagar sedan.
Så, just nu är mitt förhållande till Pinterest en aning stormigt så att säga. Den tidigare totala förälskelsen har kommit av sig något, lite för att jag märkt att det är inte jag som är målgruppen och de jag vill följa blir färre procentuellt för varje stund sidan växer.
Nåväl, beträffande den Pin it knapp jag har under varje inlägg så är det ett godkännande från mig att pinna mina bilder. Så länge ni behåller länken (gärna till det specifika inlägget) och helst skriver mitt namn under. 
Så länge ni inte kopierar, plagierar, modifierar, säljer, hävdar att det är ni som gjort bilden eller med avsikt inte skriver namn och länk, så får ni gärna blogga, twittra och pinna mina bilder så mycket ni vill. Enligt mig är det kanske den bästa uppskattningen man kan få.

Obs, jag är inte helt hundra på att jag har all den senaste informationen, då mycket hänt senaste veckan.

16 thoughts on “Svar på en fråga: Pinterest

 1. när någon pinnar ens bild ger den personen även pinterest tillstånd att sälja bilden, och ägaren till bilden förlorar rätten att använda bilden på annat håll, om jag fattat det rätt. om man inte själv är medlem kan man stämma pinterest för användande av ens bild (detta får ju dock den som pinnat betala för), men är man själv medlem säger man upp rätten att stämma pinterest för användande av ens bilder. helt knasigt.

 2. Så tråkigt att ingenting någonsin bara kan få vara… bra! För mig är pinterest världens bästa uppfinning och jag pinnar alltid bilder från specifika blogginlägg så att jag kan hitta exakt var bilden är från. Och när någon pinnar från min blogg blir man ju som du säger bara glad! Så, for now kommer jag fortsätta pinna!

 3. Bra utrett av dig, tycker jag! Det jag undrar nu är väl: Om det inte är till exempel du, vem är det som är målgruppen egentligen?

  1. Amerikanska 30-40 åriga mammor gissar jag. Om man kollar under "popular" så är det är mer och mer bilder på söta bäbisar, "lunch for the kids", frisyrer, citat och bilder på tränade tjejer med magrutor och före/efterbilder i boards med namn som "fitspiration" och "motivation" . Det är inte riktigt jag, eller därför jag hänger där.

  2. Håller helt med. Mammorna tar över. Det jag gillade med pinerest i början vara att man alltid hittade något nytt, fantastiskt bra. Kan inte riktigt säga samma sak längre…

 4. Angående att de får rätt att sälja det som läggs upp så skickade de nyligen ut ett mail där det stod följande:
  "Our original Terms stated that by posting content to Pinterest you grant Pinterest the right for to sell your content. Selling content was never our intention and we removed this from our updated Terms."

  Men jag tycker det är himla klurigt, jag älskar ju Pinterest för att det dels låter mig spara det jag hittar, men också se vad andra hittat. Men det här med upphovsrätt är lite i kaos i allmänhet på internet, folk sparar ner bilderna på datorn, lägger upp det på weheartit, någon tar den från weheartit och lägger på tumblr och därefter pinnas den. Källan är ju liksom long gone.
  Tänker mig att de flesta skulle tycka att det var okej/roligt att deras bilder delades vidare så länge källan fanns kvar tydligt, men så som det är nu så virvlar de iväg och försvinner utom upphovsrättshavarens kontroll. Hemskt tråkigt! Ackack.

 5. Jag funderar också på det du säger, varför just Pinterest blivit så omskrivet? Folk bryter ju mot upphovsrätten även när de exempelvis bloggar samma sak de pinnar. Har försökt lista ut skillnaden men… Personligen använder jag Pinterest mest som online alternativ till bokmärken/favoriter i datorn. Så fort jag hittar ett lämpligt alternativ kommer jag stänga mitt Pinterestkonto.

 6. Bra sammanfattat. Måste säga att jag också är kluven till de här bildställena.

  Å ena sidan är det ju jätteskoj att folk kan hitta ens bilder och visa i nåt sorts galleri vad de gillar och därmed sprida ens skapelser vidare. Det är ju en jättekomplimang om inte annat.

  Å andra sidan har de flesta så fruktansvärt dålig bildetikett så man blir alldeles gråtfärdig. Jag menar alla dessa bloggare som lägger in bilder från WeHeartIt eller Pinterest eller Flickr eller vad sjutton som helst och bara anger typ Källa: WeHeartIt. Om de nu anger någon källa överhuvudtaget och inte bara låter folk tro att det är deras bilder genom att inte påstå något annat. Vilket är oerhört vanligt. Både små och stora bloggare syndar ofta och gärna med alla dessa bild'källor' till hjälp. Det är fruktansvärt irriterande. Jag menar, det minsta man kan begära som den som faktiskt gjort bilden är väl en länk, om inte till ens egen sida så i alla fall till den sida på bildstället där den riktiga källan står. Även om trafiken oftast stannar där och inte går vidare till upphovssajten alls… Suck.

  Och nu måste jag dra efter andan lite. Haha. Alltid ett ämne jag går igång på.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *