Bergman Lights

Bergman Lights


För några veckor sedan snubblade jag över Bergman Lights på nätet. Jag tyckte de var så himla fina för jag älskar nakna glödlampor och jag älskar den organiska känslan över dem. Det faktum att det går att blanda gamla glödtrådslampor med modernare och energieffektiva Led-lampor tror jag bara gör den snyggare och chansen att variera lampan är oändlig.

När jag såg att det var en endaste person som gjorde dessa blev jag så himla glad och var tvungen att skriva ett uppskattande mail till mannen bakom lamporna, Thomas Bergman, och fråga lite om dem.

Thomas svarade och berättade:

”Historien bakom lamporna är att jag själv länge letade efter en lampa att ha över matbordet, utan att lyckas. Det kändes som att antingen fanns det bara fula plastsaker á la Ikea eller svindyra designklassikers, som förvisso är fina men som ändå inte känns speciella eftersom de finns i varannan reception eller hem. Dessutom älskar även jag den nakna glödlampan och ville gärna ha fina glödtrådar som centralt designelement.


Till det hela hör att jag älskar att sätta samman saker på egen hand, konstruera och skapa. Det har jag gjort så länge jag kan minnas med Lego och i morfars verkstad. Det är en skön kontrast till mitt dagsjobb som digitalstrateg, då heter verktygen mest Mail och Keynote.


Så när jag hittade själva lampförgreningarna, som är de centrala komponenterna i varje Bergman Lights, var det som att allt föll på plats. Det var i en liten affär i Berlin – jag vet, klyschigt 🙂 – runt år 2006. Jag köpte alla de hade. Väl hemma satte jag ihop lampan och under åren, efter allt fler personer frågat var jag har köpt den, växte tanken fram att jag borde tillverka fler. Efter relativt omfattande researchande och admin öppnade jag Tictail-affären precis innan jul. Planerna framåt är att ta fram fler varianter av lamporna, exempelvis en bordsmodell och en som sitter nära taket, alltså utan sladd. Jag tittar även på att utveckla materialen, så att hela tillverkas i porslin.


En aspekt av lamporna som jag verkligen vill lyfta fram är just flexibiliteten i dem. Med någon av de större modellerna går det att skruva ihop den på tusentals olika sätt. Och genom att variera typen av glödlampor blir verkligen varje exemplar unikt.”


Nu har jag den här i en låda framför mig – version Mega. Nu är det bara att hitta lämpliga lampor att sätta i.

Bergman Lights finns att köpa i olika storlekar och prisklasser i shopen här.

5 thoughts on “Bergman Lights

  1. Tack för tipset Annika köpte den som heter Large föör 5 lampor 🙂 Fixade fina glödlampor i lördags och nu skall den upp i taket 🙂
    Mvh
    Inger Gustafsson (Annas lilla mama).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *