femhundrafjorton nyanser av rosa

femhundrafjorton nyanser av rosa

bild från en väldigt rosa animation jag inte än lyckats sätta ihop

Tidigare i år hamnade jag i en liten diskussion med en av mina lärare. Det handlade om färgen rosa. En snabb skiss i blyerts på något som skulle vara blekt rosa och gulvitt och påminna om en lantlig picknick fick honom att tänka stureplansfjortis. För att jag nämnde att det skulle vara rosa. ”Rosa är rosa för mig” sa han. Jag sa ”men tanken är att det är gammelrosa”, ”Rosa är rosa” sa han igen och jag försökte säga att det är skillnad på rosa och rosa. Det var det inte för honom och sen dess har jag fått leva med det uttalandet. Senast idag frågade en kille i klassen skämtsamt om mina skor var gammelrosa, de var de inte. De var helt klart från de knalligare regionerna.
Så, jag tänkte, för att rosa är en så laddad färg (från rosaskimrande drömmar och små prinsessor till rosa skjortor på män med framgångsfrisyrer) så kanske jag tar och skriver min uppsats om det istället.
Så efter världens tråkigaste dag känner jag mig lite gladare och läser i min bok om färglära.
Vad tycker ni om rosa?

11 thoughts on “femhundrafjorton nyanser av rosa

 1. Jag har aldrig tyckt om rosa. (Eller jo, kanske när jag var 2, när man "skulle" tycka om rosa, men det minns jag inte). Som du säkert minns i högstadiet skulle det vara randigt svartvitt istället för rosa. Jag minns däremot en tröja jag hade, med urringning och trekvartsärmar som var svagt rosalila. Den var från H&M och jag hade den med dom där svarta jätteutsvängda byxorna som var min mammas gamla, om du minns det också? Det var det enda rosaaktiga jag hade på flera, flera, flera år. Det var som sagt nåt man såg ner på, och jag såg hemskt mycket ner på det. Men nu, sen jag slutat gymnasiet, har det blivit my happycolor. Jag har rosa detaljer lite överallt. Min blogg var rosa under en lång tid, mitt glasögonfordral är rosa, mitt pennfodral är (gammel)rosa och mina ögon kan dras till rosa, romantiska, kvinnliga plagg. Det är ju en fantastisk färg, en glad färg!

 2. Det är intressant det där med färger 😉 Tror att det skulle kunna va ett jättebra ämne att skriva om. Själv har jag inte kommit fram till nån klar idé än.

  Maria (fr Karlstadkursen) 😉

 3. Jag älskar rosa! Hallonrosa, smultronrosa, molnrosa, mörkrosa, gammelrosa! Rosa är nog en av de färger som folk har mest åsikter om! DE provade att måla rosa i ett fängelse (tror det var USA) och fångarna blev lugnare av det. Färgpsykologi om något!

 4. Jag gillar alla rosa utom neonrosa, men sen har jag svårt för alla neon färgerna..:D Men rosa är absolut en fin färg. Och jag tycker att det låter som en jätteintressant uppsatsämne!

 5. När jag föddes så var mamma så glad över att få en liten flicka efter att ha fått tre söner att hon i stort sätt dränkte mig i rosa grejer. Mitt rum var rosa, mina kläder var rosa, mina blöjor var rosa och många tycker/tyckte säkert att det var onödigt av min mamma att hålla på med sådana könsfördelningar mellan mig och min bror, men jag har faktiskt vuxit upp till en självständig och klok tjej som faktiskt blev en stenhård metalbrud i tolvårsåldern haha. Så det är lite synd att rosa ska förknippas med en våpig och osjälvständig färg.

 6. Jag har länge avskytt rosa och andra pasteller, men faktum är att jag blev omvänd efter att ha läst för mycket underbaraclara. Nu älskar jag rosa (helst blek- eller gammelrosa, knalligt rosa blir lätt för mycket)och faktum är att vårt bröllop om två veckor kommer att ha ljus/gammelrosa som färgtema! Tycker att det är ett bra ämne att skriva om 🙂

 7. Jag gillar inte rosa, precis som jag inte gillar lila och orange, jag tycker helt enkelt att det är fula färger. Just med rosa spelar det nog en roll att jag inte tycker om att ses som söt (det är verkligen den sämsta kompliment jag kan få). Jag stör mig på att många lägger kön i något så litet som en färg. Jag skulle kunna skriva en hel uppsats om detta, men jag slutar här 😉
  PS: Vet inte om jag har kommenterat här förut, men jag läser ofta. Jag gillar din kreativitet!

 8. rosa är en fantastisk färg, faktum är att jag har mer saker som är rosa än vad jag trodde från första början, min flanellpyjamas är underbart babyrosa och mitt favoritnagellack är rosa. Rosa i alla dess nyanser får mej nog helt enkelt att må lite bättre och bli lite gladare (:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *